Grčki jogurt, krem sir i bela čokolada super idu uz kiselkaste borovnice
SASTOJCI:
Za podlogu:
- 250 gr mlevenog keksa
- 125 g maslaca
Za preliv od borovnica:
- 250 g svežih borovnica
- 2 vrećice vanilin šećera
- 1 kašika šećera
- sok pola limuna
Za kremu:
- 500 g grčkog jogurta
- 250 g maskarponea
- 250 g krem sira
- 200 g bele čokolade
- 1 vrećica instant želatina (20 g)
- 2 kašike šećera u prahu
PRIPREMA:
Borovnice operite i stavite u lonac. Dodajte šećer, vanilin šećer i limunov sok. Zagrejte do vrenja pa kuvajte 10-15 minuta na srednjoj vatri uz povremeno mešanje. Smesa se treba malo zgusnuti, a borovnice raspasti. Ohladite.
Za podlogu usitnite keks i otopite maslac. Dobro proešajte i utisnite u dno kalupa od 24cm, koji ste prethodno premazali s malo maslaca i obložili pek- papirom. Stavite u frižider dok pripremate kremu.
Belu čokoladu usitnite i otopite u mikrotalasnoj ili na pari. Prohladite.
U dublju činiju stavite jogurt i sireve (neka budu sobne temperature) pa ih dobro umutite mikserom. Dodajte i otopljenu čokoladu i nastavite miksati. Sada uspite instant želatin i miksajte oko minut. Na kraju dodajte i šećer u prahu, i miksajte da se svi sastojci dobro povežu.
Kremu možete probati, pa po potrebi dodati još šećera ako volite slađe torte.
Preko podloge izlijte pola kreme i poravnajte. Na nekoliko mesta rasporedite pola preliva od borovnica, razvucite čačkalicom (slično kao za mramorni kolač). Prelijte ostatkom kreme i ponovite postupak s ostatkom preliva.
Dobro ohladite u frižideru, najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU