Oglas
· · Komentari: 0

TAJNI SASTOJAK ZA AJVAR: Dodajte jednu namirnicu i uživaćete u eksploziji ukusa

Recept za ajvar koji će vas oduševiti

1726742930_shutterstock_1173122047.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

Jedan sastojak ne samo da neće promeniti ukus tradicionalnog ajvara nego će ga oplemeniti i verovatno ćete ga obožavati.

Naime, ajvar u koji se dodaje sremuš je trenutno najveći hit na srpskoj trpezi.

Ajvar - sastojci:

pečene crvene paprike 12 kg

1 l ulja

6 kašika soli

6 kašika šećera

4 kašike esencije

400 g sremuša

Ajvar - priprema:

Pre same pripreme ajvara, trebalo bi pripremiti tegle u koje ćete sipati spremljen ajvar. Da biste bili sigurni da ste eliminisali sve klice koje se tu mogu naći, sterilišite i poklopce tegle kuvanjem u ključaloj vodi 10 – 15min. Na taj način ćete biti sigurni da su vaše tegle potpuno čiste i spremne za ajvar. Pre samog punjenja sterilisanih tegli ajvarom, poklopac i vrh tegle možete prebrisati alkoholom, kako biste uklonili potencijalne bakterije.

Paprike nakon pečenja stavite u kese, pa ogulite.Potrudite se da ostanite sve semenke, a zatim ih ostavite da ostoje preko noći. Naredni dan paprike i sremuš sameljte na mašini za mlevenje mesa. U veliku šerpu sipajte ulje, zagrejte, pa dodajte samlevenu masu. Pržite na umerenoj vatri uz stalno mešanje. To bi trebalo da traje i do tri sata uz povremeno mešanje. Pri kraju prženja dodajte šećer, so i esenciju.

Kada primetite da na dnu šerpe ostaje trag od varjače, ajvar je gotov.

Vruću masu sipajte u vruće sterilisane tegle, zatvorite metalnim poklopcima. Ostavite pokriveno ćebetom da se ohladi, pa odložite na tamno i hladno mesto.

(Krstarica)

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas