Сутра је Мали Божић и дан када се упокојио Свети Василије Велики
Оне могу бити и слане и слатке, али једно им је заједничко: месе се са много љубави и једу топле на Мали Божић! Могу се умесити од киселог или лиснатог теста, украсити на посебан начин, а заједничко им је што се преливају медом. Разлог је тај што се Свети Василије Велики назива пчелом цркве Христове, који је верницима даривао мед, а безбожнике “убадао”својом жаоком.
У појединим крајевима василица се прави као обична проја, али се украшава на посебан начин.
Прочитајте још: Вечерас се дочекује Православна Нова година: Чуће се трубачи, а небо над Србијом гореће од ватромета
-Василице са медом-
Састојци:
800 г брашна
200 г масти
40 г свежег квасца
1 кашичица соли
1 кашика шећера
млака вода
мед
Фото: Схуттерстоцк
Прочитајте још: Сутра је СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ВЕЛИКИ И МАЛИ БОЖИЋ: Верује се да морате испоштовати ове обичаје ако не желите да вас прати малер и несрећа
Припрема:
Измешајте брашно и маст па полако додајте ускисли квасац и со, умесите меко тесто и поделите га на мање лопте. Након што је тесто нарасло, развијте сваку лопту у мању лепињу. Једну лепињу развијте оклагијом и исеците на тање траке које ћете користити за украс.
Остале лепиње преклопите на средини, формирајте их у облик хлепчића и украсите увијеном траком. Василице ставите у подмазани плех посут брашном и оставите да нарастају још десетак минута. Пеците на 200 степени Ц, послужите топле и преливене медом. У неким крајевима се василице пеку у облику обичних округлих лепиња.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ