Sutra je Mali Božić i dan kada se upokojio Sveti Vasilije Veliki
One mogu biti i slane i slatke, ali jedno im je zajedničko: mese se sa mnogo ljubavi i jedu tople na Mali Božić! Mogu se umesiti od kiselog ili lisnatog testa, ukrasiti na poseban način, a zajedničko im je što se prelivaju medom. Razlog je taj što se Sveti Vasilije Veliki naziva pčelom crkve Hristove, koji je vernicima darivao med, a bezbožnike “ubadao”svojom žaokom.
U pojedinim krajevima vasilica se pravi kao obična proja, ali se ukrašava na poseban način.
Pročitajte još: Večeras se dočekuje Pravoslavna Nova godina: Čuće se trubači, a nebo nad Srbijom goreće od vatrometa
-Vasilice sa medom-
Sastojci:
800 g brašna
200 g masti
40 g svežeg kvasca
1 kašičica soli
1 kašika šećera
mlaka voda
med
Foto: Shutterstock
Pročitajte još: Sutra je SVETI VASILIJE VELIKI I MALI BOŽIĆ: Veruje se da morate ispoštovati ove običaje ako ne želite da vas prati maler i nesreća
Priprema:
Izmešajte brašno i mast pa polako dodajte uskisli kvasac i so, umesite meko testo i podelite ga na manje lopte. Nakon što je testo naraslo, razvijte svaku loptu u manju lepinju. Jednu lepinju razvijte oklagijom i isecite na tanje trake koje ćete koristiti za ukras.
Ostale lepinje preklopite na sredini, formirajte ih u oblik hlepčića i ukrasite uvijenom trakom. Vasilice stavite u podmazani pleh posut brašnom i ostavite da narastaju još desetak minuta. Pecite na 200 stepeni C, poslužite tople i prelivene medom. U nekim krajevima se vasilice peku u obliku običnih okruglih lepinja.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU