Каже се да тањир топле супе може да учини да се одмах осећамо боље: делује умирујуће, враћа енергију, поправља расположење и смањује осећај исцрпљености и умора посебно када смо прехлађени.
Ако смо далеко од куће, подсетиће нас на дом, на мирисе и укусе које памтимо од детињства и који нам увек измаме осмех. У многим земљама супа је почетак главног оброка који може бити ручак или вечера. Сматра се да отвара апетит, подстиче варење хране и зато се најчешће сервира топла. “Поједи макар супу”, говорила би мама забринутим гласом прислањајући руку на топло чело и једва видљиво слежући раменима; или бака на коментар да нисмо гладни и да смо управо нешто појели, онако “с ногу”.
Свакодневна ужурбаност и бројне обавезе остављају нам све мање времена за заједничке тренутке за столом. Истовремено, заједнички оброци су изузетна прилика за истинско породично повезивање, а разговори за столом драгоцени, сматрају стручњаци. Такође, доприносе формирању добрих навика у исхрани посебно најмлађих чланова породице, али и развијању разних других вештина: слушање других, упознавање породичних обичаја и традиција, усвајање нових речи и израза, осећај припадности породици, сигурности и стабилности.
Супа је један од најстаријих оброка а рецепти за различите врсте кондензованих и дехидрисаних супа откривени су у последњим деценијама крајем 19. века. Кокошја супа у кесици представљена је први пут половином прошлог века и за кратко време овакве супе постале су популарне због своје практичности и једноставне припреме. Са развојем технологија, умножавали су се и укуси, састојци прилагођавали трендовима а убрзани ритам живота све више је наметао потребу за нутритивно вредним али брзим оброцима који се припремају лако и за час.
Од забаве до добрих навика
Већина деце не воли да једе супе и чорбе и заједнички ручак често почиње плакањем или свађом, зависно од тога колико су стари малишани. Стварање добрих навика је дуготрајан и често не тако лак “посао”. Потребно је пажљиво сагледати ситуацију, пронаћи састојке које дете воли и кренути у истраживање укуса. Звучи једноставно али већина родитеља ће рећи да није тако. Да храна није за игру и забаву знамо сви али ипак има начина да се повежу: тестенина у облицима! Било да су животиње, авиони, принцезе, супер хероји или јунаци вашег и њиховог детињства оваква тестенина у кокошјој супи благог укуса може да буде мотив за једну кашику више…и још једну.
Алева кокошја супа са тестенином у облику Штрумпфова
Фото: Промо
Алева је фабрика са 75 година дугом традицијом у производњи хране и 50 у производњи дехидрисаних супа и чорби. У њеном портолију супа своју омиљену ће пронаћи и познавалац доброг залогаја истанчаног укуса, љубитељ “традиционалне” супе са резанцима, мама која брине да се породица храни здраво и не прескаче оброке и бака која никада не греши када је добра домаћа супа у питању.
Алева породичне супе су подељене у три подгрупе: А ла бака, А ла мама и А ла цхеф. Могу бити са класичном равном или тестенином у облицима, месним гранулама или крутонима; са крупнијим или сасвим ситно сецканим поврћем; бистре или крем, повртне или месне. Бистрим супама се углавном започиње оброк док повртне чорбе уз салату или препечен или свеж хлеб могу да буду комплетан ручак или вечера. Иако већ садрже висок проценат поврћа, увек им можете додати крупније сецкано свеже, пропржено или обарено и тиме им додатно обогатити текстуру и укус.
Најстарији Алева производ из ове категорије је Парадајз чорба која се припремљена по оригиналном рецепту први пут нашла на трпези пре готово пола века. Све Алева супе одликује висок квалитет састојака а поврће је већином домаћег порекла.
Врло брза супа
Управо због своје особине да окрепи и засити у тренутку, често у току радног дана, на путу или у неким другим приликама ван куће помислимо на тањир топле супе. Додајемо – или шољу. Супа коју није потребно кувати и која је тако доступна готово свуда и у сваком тренутку. За брзу рехидратацију током топлих летњих дана или када сте на путу. Када на послу не знате где ћете пре и последње за шта имате времена је ужина, за тренутак ће вам омогућити предах. Помоћи ће вам да унесете довољно течности а ако сте на дијети помоћи ће вам да прескочите оброк.
Алева Квик инстант крем и бистре супе. 7 укуса за сваки дан у недељи. Богате поврћем и зачинима, са тестенином или комадићима хлеба, као и у варијанти без масти за оне који желе окрепљење али не желе да се замарају бројањем калорија.
Скоцкано за крај
Најчешће је описујемо као коцка за супу иако је много чешће користимо у другим јелима. И зовемо је коцкица, као мали, драгоцени додатак због ког ће јело које припремамо бити богатијег укуса.
Алева повртна, кокошја и говеђа коцка са одабраним поврћем и зачинима употпуниће све кулинарске идеје: за ручак који припремате “на брзину” након напорног радног дана и онај недељни , свечани који данима планирате а који се кува као некад, са уживањем и без журбе.
Квалитетни састојци у Алева коцкама попут шаргарепе, першуна, куркуме, црног и белог лука, карија, целера… јелу ће дати прави домаћи укус и савршено уклопити сваку коцку у фина варива благог укуса, пиринач или тестенину, јела од меса или дивљачи, повртне или месне чорбе и супе