Београдска торта је посластица престонице која се радо припрема и служи широм региона. У основи је бадем који се додаје у тесто за коре и торти даје ароматичан и префињен укус. Ова торта најчешће се украшава белим кремом и сматра се једном од најлепших белих торти.

Ова заборављена торта је једна од најукуснијих, коју када будете имали прилике направите баш по овом провереном рецепту:
За кору:
-
6 жуманаца
- 180 г шећера
- 125 г бадема
- 8 беланаца
- 70 г брашна
За фил:
-
10 жуманаца
- 210 г шећера
- 50 г брашна
- шипка ваниле
- 500 мл млека
- 230 г маслаца
Припрема:
Умутити жуманаца са шећером, па додати обарен, ољуштен и самлевен бадем, а затим и снег од беланаца умућен са брашном. Калуп претходно подмазати маслацем, посути брашном, сипати у њега тесто и испећи кору.
Припремите фил: жуманаца добро измешајте са шећером и брашном, па додати ванилу. Све измешати и по мало уливати млеко. Кувати крем на шпорету и то на средњој ватри, непрестано мешајући.
Кад се згусне, скинути са шпорета и мешати док се не охлади. У тако охлађен крем умешати маслац. Испечену кору исећи на три дела и филовати је овим кремом. Около и одозго намазати торту истим кремом, па је посути уздуж исеченим бадемима.
Пријатно!