Доносимо вам рецепт за ово старо јело, коме нико не може одолети
Цицвара је старо, традиционално јело које се некада свако јутро спремало. Била је незаобилазни дио српске, црногорске, крајишке и источнохерцеговачке кухиње. Спрема се од жутог или белог кукурузног брашна са додатком кајмака или сира, у зависности од тога у ком се крају спрема специјалитет.
У Херцеговини се спрема на посебан начин, а велику улогу игра квалитет кајмака и сира. Што је кајмак маснији и лепши, то ће цицвара бити укуснија. Верује се да је одлична за пробаву, па је зову и "мелем за црева".
Састојци:
2 дл воде
2 дл млека
300-400 г сира шкрипаца или кајмака
8 кашика белог кукурузног брашна
1 кашика масти нерастопљене (ако се користи кајмак не треба)
1 кашичица соли
кашика меда
Припрема:
Сипати млеко, воду и маст у шерпу и ставити да прокува, па додати сир и со, а затим добро промешати. Кад поново прокува, смањити температуру, сипајти кукурузно брашно и непрекидно мешати да полако крчка 10-ак минута. Кад се по дну посуде "ухвати" смеса, као да се мало лепи и добија текстуру "жваке", готова је.
Најлепша је врућа. Може да се послужи уз киселу павлаку, јогурт или кисело млеко, а може и да се направи салата по жељи.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ