Овај ајвар залудео је домаћице широм Србије
Заправо ово је намаз од печене зелене паприке и патлиџана. Име је добио по грчком називу за патлиџан – мелитзано. Намаз се прави од популарних паприка "шиља" и плавог патлиџана. Састојак који ипак намазу даје посебну драж јесте сенф.
Прочитахте још: Савршен трик за домаћице: Ево како да вам се не прави пена када кувате слатко
Састојци:
4 кг зелене меснате паприке
5 кг патлиџана
1 л уља
1,5 дл сирћета
150 г сенфа
200 г шећера
100 г соли
Припрема:
Патлиџан и папрку добро оперите, осушите, па испеците на роштиљу или у рерни. Испечене паприке и патлиџане оставите у поклопљеној посуди да се охладе, па их очистите. Паприке ољуштите и очистите, па ставите у цедиљку да се добро исцеде. Патлиџан ољуштите. Исцеђене паприке и патлиџан самељите на машини за месо. У велику шерпу сипајте уље, загрејте, па додајте самлевену масу. Пржите на умереној ватри уз стално мешање. При крају пржења, после отприлике сат времена, додајте шећер, сирће, сенф и соли по укусу.
Прочитајте још: Враћа снагу и окрепљује: Направите пилећу супу на турски начин
Када приметите да на дну шерпе остаје траг од варјаче, малиџано је готов. Врућу масу сипајте у вруће стерилисане тегле, затворите металним поклопцима. Оставите покривено ћебетом да се охлади, па одложите на тамно и хладно место.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ