Изузетно укусно јело које можете спремати читаве године
Главна намирница за сатараш рецепт су паприке. У току сезоне, када је велики избор, препоручује се комбинација различитих врста и боја, чиме сатараш рецепт добија на богатству укуса и визуелном изгледу. Ван сезоне, можете користити оно што вам је доступно.
Парадајз за сатараш можете ољуштити и не морате. Уколико је залеђен, то ће ићи лако под млазом воде из чесме, док уколико није, потребно је да га расечете на дну, прелијете врелом водом, а након неколико секунди нагло га охладите у посуди са хладном водом. На овај начин, кожица ће се лако љуштити и избећи ћете ситуацију да морате да је уклањате из тигања током припреме.
Састојци:
4 лука средње величине
2 зелене паприке, 2 црвене паприке и 1 жута месната паприка (или било која друга комбинација)
3 парадајза
4 кашике уља
по укусу шећера, соли и бибера
Припрема:
На уљу пропржите црни лук исечен на полумесеце. Пржите га док не постане стакласт, након чега додајте претходно очишћене, и на коцкице или тракице исецкане паприке. Кувајте поклопљено на умереној ватри десетак минута.
Парадајз који сте претходно ољуштили (или не) исецкајте на комадиће и додајте у посуду, смањите ватру и кувајте још двадесетак минута. Пар минута пре скидања са рингле, зачините сољу и бибером по укусу, и обавезно додајте мало шећера, не више од једне кашичице.
Имајте на уму да уколико користите залеђене намирнице, морате мало да продужите време припреме. Такође, с обзиром на то да залеђене намирнице пуштају више воде, можете их кувати у отвореној посуди.
Сатараш можете послужити одмах, као додатак јелу када се охлади, или га заледити и послужити након више дана (до 60). У том случају прескочите последњи корак (зачине), одложите у мање посуде и убаците у замрзивач када се охлади. Пре послуживања подгрејте, и тада зачините по укусу.
Пријатно!
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ