Пасуљ је традиционално јело које се у сласт једе током свих годишњих доба. Сви се слажу да храни и стомак и душу, а одлично иде уз купус салату
![1717749864_3390214_shutterstock-1715992495_ff.jpg](/cache/images/c/a/e/2/a/cae2a185024ddf8b2709b9201e4ad8cc85b8b157.jpg)
Кувани пасуљ је једно од ретких јела у којем уживају све генерације и које никада ни излази из моде. Ево како да направити кувани пасуљ без меса, потребан вам је један тајни састојак, а одушевићете и свекрву.
Састојци:
500 г пасуља
2 главице лука (може и више)
3 чена белог лука
500 г шаргарепе
1 мањи корен целера
1 корен пашканата
1 корен першуна
1,5 л воде или супе (по жељи и више)
2 дл пасираног парадајза
Со
Бибер
1 лист ловора
1 равна кашика слатке зачинске паприке
0,5 дл уља
Припрема:
Пасуљ опрати у пар вода па оставити да набубри у води преко ноћи. Оцедити воду у којој је био. У експрес лонцу (или некој другој шерпи) загрејати уље и пропржити ситно сецкани лук. Количина лука може да буде и већа, како ко воли. За то време шаргарепу исећи на колутове. Белу зелен на крупније комаде, а целер изрендати.
У шерпу са омекшалим луком додати згњечене ченове белог лука, сво поврће, со, бибер и уз мешање све заједно пропржити још 5 минута. На крају додати пасуљ, ловор, слатку зачинску паприку па налити пасираним парадајзом и водом (супом). Количина течности треба да буде у скалду са тим какав пасуљ воле ваши укућани и ви. Ако наливате супом водите рачуна да не пресолите јер је супа већ слана. Затворити лонац и када пара крене да излази утишати ватру и кувати 30 мин. Време кувања се разликује и од сорте пасуља.
Уколико кувате у обичној шерпи принцип је исти само ће кување трајати дуже. Када је кување готово пажљиво испустите пару из експрес лонца и сервирајте јело топло.
Идеална салата уз ово традиционално јело је купус.
(Курир)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ