Наше баке су некада стално правиле домаћи сир, кајмак ... Ако волите да једете сир, предлажемо вам да испробате и овај рецепт.
Прављење домаћег сира није нимало тешко, а потребно вам су вам само 2 састојка која већ имате код куће. Од млека и сирћета можете да направите најукуснији бели сир.
Састојци:
* 1,5 л млека
* 2-3 кашике сирћета
Рецепт за домаћи бели сир:
Корак 1:
Загрејте млеко
Млеко сипајте у шерпу и ставите да се загреје на шпорету, на средњој темепратури.
Повремено промешајте, како се млеко не би залепило за дно шерпе. Када млеко прокључа, искључите шпорет и сипајте сирће. Мешајте док сир не почне да се формира. Одовојиће се од сурутке.
Напомена: Ако видите да се сир није лепо формирао, додајте још једну кашику сирћета у млеко и вратите на шпорет. Кувајте док не почне да се одваја и онда одмах угасите шпорет и склоните.
Корак 2:
Припремите цедиљку
Узмите неку посуду и преко ставите цедиљку, а у њу и чисту газу. Сипајте сир у цедиљку са све сурутком, па подигните ивицу газе на горе и добро затегните и додатно процедите.
Исперите под водом како бисте уклонили мирис сирћета. Додатно процедите.
Корак 3:
Направите сир
Када сте добро процедили, обликујте сир са све газом по жељи, па оставите да виси пола сата изнад судопере ако је могуће. Затим ставите сир са све газом на даску и преко ставите шерпу пуну пиринча. Оставите да одстоји неких 3 сата. Извадите сир из газе и исеците на коцке.
(Мондо)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ