Пасуљ може да буде чорбаст или из рерне, постан или са месом. Иако никада није на листи најомиљенијих јела - сви га радо једу.
Пасуљ је радост за стомак, а може да се спреми чорбаст или из рерне. Ово је одлично посно јело, а може и да се кува са сувим месом или да се у рерни додају кобасице. Избор је на домаћици!
Прочитајте још: Помешајте ових ШЕСТ зачина и спремите укусно јело (Фото/Видео)
Састојци:
- шака пасуља по особи
- црни лук
- шаргарепа
- чешањ белог лука
- оригано
- алева паприка
- ловоров лист
Припрема:
Вече пре ккувања пасуљ се потопи у води. Ујутру се вода баци и стави нова. Стави се на ринглу, кад проври кува се пет минута и та вода се баци, Налије се нова, топла вода и додају се исецкан црни лук, једна цела шаргарепа, један ловоров лист, један чешањ белог лука и пола кашикице оригана. Уколико се не једе као посни оброк сада се убаци суво месо. Прелије се са три кашике уља.
Чорбаст пасуљ је одличан посни оброк, али може да се кува и са сувим месом.
Пасуљ се кува се на тихој ватри, уз повремено мешање. Пасуљ се тада и посоли. Међутим, дужина кувања зависи од пасуља, а готов је када зрна омекшају. Зрна несмеју да се распадну.
Гравче на тавче
Уколико се скуван пасуљ сипа у ватросталну или другу посуду која може да иде у рерну. Не сме да буде пуно воде, пасуљ само треба да огрезне у којој се кува. Две главице црног лука се ситно исецкају, издинстају на уљу, склоне са рингле и додају три кашикице млевене алеве паприке.
Прочитајте још: Ову питу може да направи свака домаћица за САМО 15 минута (Фото)
На крају се ставље одозго на пасуљ кобасице и убацује се у рерну. Пече се док половина течности не испари, а не сме да буде ни пресув.