Pasulj može da bude čorbast ili iz rerne, postan ili sa mesom. Iako nikada nije na listi najomiljenijih jela - svi ga rado jedu.
Pasulj je radost za stomak, a može da se spremi čorbast ili iz rerne. Ovo je odlično posno jelo, a može i da se kuva sa suvim mesom ili da se u rerni dodaju kobasice. Izbor je na domaćici!
Pročitajte još: Pomešajte ovih ŠEST začina i spremite ukusno jelo (Foto/Video)
Sastojci:
- šaka pasulja po osobi
- crni luk
- šargarepa
- češanj belog luka
- origano
- aleva paprika
- lovorov list
Priprema:
Veče pre kkuvanja pasulj se potopi u vodi. Ujutru se voda baci i stavi nova. Stavi se na ringlu, kad provri kuva se pet minuta i ta voda se baci, Nalije se nova, topla voda i dodaju se iseckan crni luk, jedna cela šargarepa, jedan lovorov list, jedan češanj belog luka i pola kašikice origana. Ukoliko se ne jede kao posni obrok sada se ubaci suvo meso. Prelije se sa tri kašike ulja.
Čorbast pasulj je odličan posni obrok, ali može da se kuva i sa suvim mesom.
Pasulj se kuva se na tihoj vatri, uz povremeno mešanje. Pasulj se tada i posoli. Međutim, dužina kuvanja zavisi od pasulja, a gotov je kada zrna omekšaju. Zrna nesmeju da se raspadnu.
Gravče na tavče
Ukoliko se skuvan pasulj sipa u vatrostalnu ili drugu posudu koja može da ide u rernu. Ne sme da bude puno vode, pasulj samo treba da ogrezne u kojoj se kuva. Dve glavice crnog luka se sitno iseckaju, izdinstaju na ulju, sklone sa ringle i dodaju tri kašikice mlevene aleve paprike.
Pročitajte još: Ovu pitu može da napravi svaka domaćica za SAMO 15 minuta (Foto)
Na kraju se stavlje odozgo na pasulj kobasice i ubacuje se u rernu. Peče se dok polovina tečnosti ne ispari, a ne sme da bude ni presuv.