Гирице спадају у групу масних риба у којој се налазе и пастрмка, туњевина, харинга, сардина, лосос
Углавном ћете их наћи у замрзнутој варијанти, али и у рибарницама се често можу пронаћи свеже гирице, по цени од око 800 динара по килограму. Гирице су многима омиљено јело, а уједно нас асоцирају на море и лето.
Предност гирица је у томе што њих није потребно чистити и једу се целе, идеална комбинација, зар не? Довољно ће бити само да их оперете, оцедите и посушите на кухињском папиру и пржење може да почне. За вас смо одабрали најједноставнији рецепт за спремање ове укусне рибе.
Рецепт за гирице
Састојци
- 500-600 г гирица
- 1 кашичица соли
- 150 г брашна
- 0,5 л уља за пржење
Уређене гирице опрати, посолити и ставити у већу цедиљку, па их протрести да се со равномерно распореди и оставити око 1 сат да одстоје и оцеди се вишак течности.
Прочитајте још: НАПРАВИТЕ ТРИ ОБРОКА УНАПРЕД: Бићете мирни у наредним данима, а свака чинија крије фантастичан укус (РЕЦЕПТИ)
Посути гирице брашном тако у цедиљци и протресати, да свака гирица буде обавијена брашном са свих страна. Најбоље је цедиљку ставити изнад неке посуде (вангле или чиније) да у њу пада брашно из цедиљке. Поново на гирице изручити брашно које је изашло из цедиљке и поновити поступак протресања док све гирице не буду уваљане у брашно. Ово је бржи начин ваљања него да се појединачно свака гирица ваља.
Загрејати уље у шерпи и на нешто јачој температури пржити гирице, онолико колико може да стане, а да попуне површину шерпе, док не порумене. Повремено их промешати да се равномерно испеку са свих страна. Најбоље је да буду реш печене, јер се тако ситне кости испеку. Вадити их на папирни убрус, да упију вишак масноће. Могу се јести и хладне и топле.
БОНУС ВИДЕО: