Шта ћу данас за ручак? Колико пута сте само помислиле или изговориле ову реченицу?
Уколико је понављате готово сваког дана ово је одличан прелог за вас.
Понедељак: Вегетеријанска мусака од тиквица
Потребно је:
- 1 кг младих тиквица
- 3 - 4 струка младог лука
- 1 шаргарепа
- 150 г куваног интегралног пиринча
- 2 јајета
- 200 мл павлаке
- 2 - 3 кашике першуна
- 2 чена белог лука
- 100 г ренданог сира
Потребно време за припрему јела: 45 мин
Пхото:Пиxабаy
Тиквице опрати, ољуштити и насећи на колутове или листове, посолити их и оставити да одстоје и пусте воду, опрати их под млазом хладне воде. Пиринач скувати и оцедити од воде. Ватросталну посуду подмазати са врло мало уља, ставити ред тиквица, преко тиквица пола поврћа, преко поврћа насецкан першун и нарендани сир, опет тиквице па остатак поврћа, першуна и наренданог сира. На крају завршити са тиквицама. Пећи у рерни око 20 минута на 180 степени. Умутити јаја, додати павлаку и мало першуна и тиме прелити мусаку, ставити мало вегете одозго и вратити у рерну још 5 минута да се запече.
Уторак: Ћуфте у сосу од мирођије
Потребно је:
- 400 г млевеног меса
- једна главица лука
- једно јаје
- шоља пиринча зачини
Сос:
- једна везица мирођије
- 6 дцл млека
- 1 дцл павлаке
- 0,5 дл уља
- 3 кашике брашна
Потребно време за припрему јела: 45 – 60мин
Пхото:Пиxабаy
Замесити ћуфте и мале куглице скувати у сланој води – око 30 минута. За то време скувати и припремити пире кромпир који може да се служи као прилог.
Сос од мирођије: На уљу кратко попржити мирођију уз додатак мало першуна. Додати брашно и попржити уз стално мешање и додавање млека и на крају соли. Кад је сос готов додати павлаку и добро промешати – сос треба бити ређи него иначе јер у њега треба ставити ћуфтице.
Среда: Запечене палачинке пуњене спанаћем
Потребно је:
За палачинке:
- 250 г брашна
- 3 жуманца
- 2 - 3 дцл млека и воде
бешамел сос
- 1 л млека
- 80 г брашна
- 80 г маслаца
- мало нарибаног орашчића
- мало соли,
- бибера шака
- свеже нарибаног пармезана
Смеса за пуњење палачинки:
- 500 г спанаћа
- 200 – 300 г крављег сира
- шака пармезана
- једно јаје
- мало орашчића
- соли
- бибера
- 30 г маслаца
Потребно време за припрему јела: 60 – 75мин
Пхото: Унспласх
Најпре умесити палачинке од жуманаца, брашна, млека и воде, посолити те их испећи као обично. Идеално је да посуда није превелика, али у сваком случају касније их треба исећи на комаде дугачке 8 – 10 цм.
Бешамел: Растопити маслац, додати брашно и мешати док не почне пенити. Тада полако додавати хладно млеко и кувати десетак минута. Пред крај додати соли, папра и свеже млевеног орашчића. Ставити са стране и кад се прохлади додати шаку свеже нарибаног пармезана.
Смеса за пуњење: Очистити, опрати шпинат и грубо га насећи. У мало дубљој посуду ставити маслац и спанаћ, посолити и пустити да се на јачој ватри скува. Ако је потребно ставите поклопац у почетку, али га скините када спанаћ пусти воду јер она мора потпуно искувати. Када се смеса мало охладила, умешајте сир, јаје, шаку свеже нарибаног пармезана, орашчић и све добро измешајте. Пробајте да ли треба додати соли. Припремите ватросталну посуду или пекач у који ћете слагати замотане палачинке. Намазати пекач маслацом и на дно ставити слој бешамела.
Палачинке издашно намазати смесом од спанаћа и сира, затим додати кашику бешамела и премазати смесом за пуњење. Заролати и ако је потребно изрезати заролану палачинку на комаде од 8 – 10 цм. Слагати палачинке једну поред друге. Остатак бешамела богато намазати на палачинке и пазити да уђе између сваке од њих. Посути пармезаном и ставити још понегде комадиће маслаца. Ставити у загрејану рерну на 200 степени и пећи петнаестак минута док се не ухвати фина корица.
Четвртак: Крем супа од кромпира са крутонима
Потребно је:
- 6 – 7 већих кромпира
- 1, 5 дцл павлаке за кување
- сол и бибер по жељи
- стари хлеб
- маслиново уље
- зачини по жељи
Потребно време за припрему јела: 35 – 45мин
Крутони: Хлеб насећи на фине, прилично једнаке коцкице од 1 цм. У посуду сипати маслиново уље и зачине према жељи. Додати коцкице хлеба и лагано промешати. Све истрести равномерно у плех на који сте претходно ставили папир за печење и ставити у рерну угрејану на 250 степени. Пећи око 8 минута или онолико колико је потребно вашем шпорету да буду фино просушени, не изгорели.
Варијације на тему са зачинима су скоро па бесконачне.
Пхото: Унспласх
Супа: Неколико већих кромпира ољуштите, нарежите на коцкице и ставите у лонац да се кува.
Кувајте 20 – 25 мин. Након што се кромпир скувао узмите штапни миксер те измиксајте кромпир у лонцу са водом са којом се кувао. Након што сте измиксали проверите густоћу, ако вам се чини прегусто, долијте мало кипуће воде. У смјесу додајте врхње за кување и промијешајте. Посолите и попаприте по жељи. Након додавања састојака по жељи прокувајте супу још 3 – 4 минуте.
Петак: Пилећи филе у сенфу и сусаму са интегралним пиринчем
Потребно је:
- 4 филеа
- 1 равна кашичица вегете или по укусу
- 1 равна кашичица морске соли или по укусу
- 1 кашика сенфа
- 3 кашике сусама
- 3 кашике уља
Потребно време за припрему јела: 30мин
Пхото: Унспласх
Филе посолити, попрашити вегетом и бибером, по потреби. Премазати сенфом са обе стране те уваљати у сусам. Кратко пропржити на угрејаном уљу па смањити температуру. Скувати интегрални пиринач и послужити.
Субота: Кромпир чорба са пилетином
Потребно је:
- 500 г пилећих прса
- једна главица лука
- 2 - 3 чена белог лука
- 2 шаргарепе
- кромпир
- зачини
- брашно
Потребно време за припрему јела: 40 – 50мин
Пхото: Унспласх
На мало уља пропржите лук и бели лук. Кад постане стакласт, додајте пилећа прса изрезана на коцкице, и шаргарепу. Пропржите све заједно, додајте повртну коцку, чашу воде и кувајте. Кад је месо омекшало, додајте поврће по жељи и кромпир изрезан на коцкице. Долијте још воде и кувајте 25 мин, односно док се кромпир не скува. Посолите по потреби. Кад је чорба скоро готова, припремите запршку. На мало уља пропржите зачинску паприку, додајте брашно и брзо мешајте да се не згрудва. Долијте воде из чорбе и мешајте док не прокључа. Затим запршку прелијте у чорбу, промешајте и наставите кувати још десетак минута. Чорбу пред крај зачините бибером, першуном и чиллијем.
Недеља: Гурманска пилећа салата
Потребно је:
- пилећа прса мања
- зелена салата
- парадајз,
- краставац,
- паприка,
- млади лук
- мало панчете
- 2 кувана јаја
Прелив:
- 2 кашике павлаке
- 1 кашика сенфа
- кечап и мајонеза
- 1 кашика балзамика
- 1 кашика маслиновог уља
- 1 чен белог лука
Потребно време за припрему јела: 25 – 35мин
Пхото: Унспласх
Пилећа прса изрежите на мале коцкице и пропржите. Пред крај убаците у посуду и танке, мале комадиће панчете да се заједно пропржи. Поврће очистите и насецкајте. Тврдо скувајте јаја и нарежите их на осмине. За прелив измешајте све састојке.
Није проблем скувати, проблем је пронаћи свакодневно инспирацију, а да се јеловник не сведе на 4 састојка. Сваки дан исто, само са другим зачинима
ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ
БОНУС ВИДЕО: