Šta ću danas za ručak? Koliko puta ste samo pomislile ili izgovorile ovu rečenicu?
Ukoliko je ponavljate gotovo svakog dana ovo je odličan prelog za vas.
Ponedeljak: Vegeterijanska musaka od tikvica
Potrebno je:
- 1 kg mladih tikvica
- 3 - 4 struka mladog luka
- 1 šargarepa
- 150 g kuvanog integralnog pirinča
- 2 jajeta
- 200 ml pavlake
- 2 - 3 kašike peršuna
- 2 čena belog luka
- 100 g rendanog sira
Potrebno vreme za pripremu jela: 45 min
Photo:Pixabay
Tikvice oprati, oljuštiti i naseći na kolutove ili listove, posoliti ih i ostaviti da odstoje i puste vodu, oprati ih pod mlazom hladne vode. Pirinač skuvati i ocediti od vode. Vatrostalnu posudu podmazati sa vrlo malo ulja, staviti red tikvica, preko tikvica pola povrća, preko povrća naseckan peršun i narendani sir, opet tikvice pa ostatak povrća, peršuna i narendanog sira. Na kraju završiti sa tikvicama. Peći u rerni oko 20 minuta na 180 stepeni. Umutiti jaja, dodati pavlaku i malo peršuna i time preliti musaku, staviti malo vegete odozgo i vratiti u rernu još 5 minuta da se zapeče.
Utorak: Ćufte u sosu od mirođije
Potrebno je:
- 400 g mlevenog mesa
- jedna glavica luka
- jedno jaje
- šolja pirinča začini
Sos:
- jedna vezica mirođije
- 6 dcl mleka
- 1 dcl pavlake
- 0,5 dl ulja
- 3 kašike brašna
Potrebno vreme za pripremu jela: 45 – 60min
Photo:Pixabay
Zamesiti ćufte i male kuglice skuvati u slanoj vodi – oko 30 minuta. Za to vreme skuvati i pripremiti pire krompir koji može da se služi kao prilog.
Sos od mirođije: Na ulju kratko popržiti mirođiju uz dodatak malo peršuna. Dodati brašno i popržiti uz stalno mešanje i dodavanje mleka i na kraju soli. Kad je sos gotov dodati pavlaku i dobro promešati – sos treba biti ređi nego inače jer u njega treba staviti ćuftice.
Sreda: Zapečene palačinke punjene spanaćem
Potrebno je:
Za palačinke:
- 250 g brašna
- 3 žumanca
- 2 - 3 dcl mleka i vode
bešamel sos
- 1 l mleka
- 80 g brašna
- 80 g maslaca
- malo naribanog oraščića
- malo soli,
- bibera šaka
- sveže naribanog parmezana
Smesa za punjenje palačinki:
- 500 g spanaća
- 200 – 300 g kravljeg sira
- šaka parmezana
- jedno jaje
- malo oraščića
- soli
- bibera
- 30 g maslaca
Potrebno vreme za pripremu jela: 60 – 75min
Photo: Unsplash
Najpre umesiti palačinke od žumanaca, brašna, mleka i vode, posoliti te ih ispeći kao obično. Idealno je da posuda nije prevelika, ali u svakom slučaju kasnije ih treba iseći na komade dugačke 8 – 10 cm.
Bešamel: Rastopiti maslac, dodati brašno i mešati dok ne počne peniti. Tada polako dodavati hladno mleko i kuvati desetak minuta. Pred kraj dodati soli, papra i sveže mlevenog oraščića. Staviti sa strane i kad se prohladi dodati šaku sveže naribanog parmezana.
Smesa za punjenje: Očistiti, oprati špinat i grubo ga naseći. U malo dubljoj posudu staviti maslac i spanać, posoliti i pustiti da se na jačoj vatri skuva. Ako je potrebno stavite poklopac u početku, ali ga skinite kada spanać pusti vodu jer ona mora potpuno iskuvati. Kada se smesa malo ohladila, umešajte sir, jaje, šaku sveže naribanog parmezana, oraščić i sve dobro izmešajte. Probajte da li treba dodati soli. Pripremite vatrostalnu posudu ili pekač u koji ćete slagati zamotane palačinke. Namazati pekač maslacom i na dno staviti sloj bešamela.
Palačinke izdašno namazati smesom od spanaća i sira, zatim dodati kašiku bešamela i premazati smesom za punjenje. Zarolati i ako je potrebno izrezati zarolanu palačinku na komade od 8 – 10 cm. Slagati palačinke jednu pored druge. Ostatak bešamela bogato namazati na palačinke i paziti da uđe između svake od njih. Posuti parmezanom i staviti još ponegde komadiće maslaca. Staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni i peći petnaestak minuta dok se ne uhvati fina korica.
Četvrtak: Krem supa od krompira sa krutonima
Potrebno je:
- 6 – 7 većih krompira
- 1, 5 dcl pavlake za kuvanje
- sol i biber po želji
- stari hleb
- maslinovo ulje
- začini po želji
Potrebno vreme za pripremu jela: 35 – 45min
Krutoni: Hleb naseći na fine, prilično jednake kockice od 1 cm. U posudu sipati maslinovo ulje i začine prema želji. Dodati kockice hleba i lagano promešati. Sve istresti ravnomerno u pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje i staviti u rernu ugrejanu na 250 stepeni. Peći oko 8 minuta ili onoliko koliko je potrebno vašem šporetu da budu fino prosušeni, ne izgoreli.
Varijacije na temu sa začinima su skoro pa beskonačne.
Photo: Unsplash
Supa: Nekoliko većih krompira oljuštite, narežite na kockice i stavite u lonac da se kuva.
Kuvajte 20 – 25 min. Nakon što se krompir skuvao uzmite štapni mikser te izmiksajte krompir u loncu sa vodom sa kojom se kuvao. Nakon što ste izmiksali proverite gustoću, ako vam se čini pregusto, dolijte malo kipuće vode. U smjesu dodajte vrhnje za kuvanje i promiješajte. Posolite i popaprite po želji. Nakon dodavanja sastojaka po želji prokuvajte supu još 3 – 4 minute.
Petak: Pileći file u senfu i susamu sa integralnim pirinčem
Potrebno je:
- 4 filea
- 1 ravna kašičica vegete ili po ukusu
- 1 ravna kašičica morske soli ili po ukusu
- 1 kašika senfa
- 3 kašike susama
- 3 kašike ulja
Potrebno vreme za pripremu jela: 30min
Photo: Unsplash
File posoliti, poprašiti vegetom i biberom, po potrebi. Premazati senfom sa obe strane te uvaljati u susam. Kratko propržiti na ugrejanom ulju pa smanjiti temperaturu. Skuvati integralni pirinač i poslužiti.
Subota: Krompir čorba sa piletinom
Potrebno je:
- 500 g pilećih prsa
- jedna glavica luka
- 2 - 3 čena belog luka
- 2 šargarepe
- krompir
- začini
- brašno
Potrebno vreme za pripremu jela: 40 – 50min
Photo: Unsplash
Na malo ulja propržite luk i beli luk. Kad postane staklast, dodajte pileća prsa izrezana na kockice, i šargarepu. Propržite sve zajedno, dodajte povrtnu kocku, čašu vode i kuvajte. Kad je meso omekšalo, dodajte povrće po želji i krompir izrezan na kockice. Dolijte još vode i kuvajte 25 min, odnosno dok se krompir ne skuva. Posolite po potrebi. Kad je čorba skoro gotova, pripremite zapršku. Na malo ulja propržite začinsku papriku, dodajte brašno i brzo mešajte da se ne zgrudva. Dolijte vode iz čorbe i mešajte dok ne proključa. Zatim zapršku prelijte u čorbu, promešajte i nastavite kuvati još desetak minuta. Čorbu pred kraj začinite biberom, peršunom i čillijem.
Nedelja: Gurmanska pileća salata
Potrebno je:
- pileća prsa manja
- zelena salata
- paradajz,
- krastavac,
- paprika,
- mladi luk
- malo pančete
- 2 kuvana jaja
Preliv:
- 2 kašike pavlake
- 1 kašika senfa
- kečap i majoneza
- 1 kašika balzamika
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 čen belog luka
Potrebno vreme za pripremu jela: 25 – 35min
Photo: Unsplash
Pileća prsa izrežite na male kockice i propržite. Pred kraj ubacite u posudu i tanke, male komadiće pančete da se zajedno proprži. Povrće očistite i naseckajte. Tvrdo skuvajte jaja i narežite ih na osmine. Za preliv izmešajte sve sastojke.
Nije problem skuvati, problem je pronaći svakodnevno inspiraciju, a da se jelovnik ne svede na 4 sastojka. Svaki dan isto, samo sa drugim začinima
PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU
BONUS VIDEO: