Алва или халва је слаткиш који потиче са Блиског истока
Алва или халва је посластица, које потиче са Блиског истока. Највише је распрострањена по арапским земљама, и на Балкану. Име алва долази из арапске речи халва, која у преводу значи слаткиш. Чувена ћетен алва прави се од тахинија, који је многима познатији као паста од сусама. Већина не зна како изгледа оригинални рецепт за алву, и користе онај у који се додаје брашно, а по изворном рецепту у њу иду само 3 састојка.
По жељи у смесу можете додати печене лешнике, бадеме, пистаће или било које друге орашасте плодове по укусу.
Састојци:
280 г шећера
100 мл воде
340 г тахинија
Припрема:
У шерпу супајте воду и шећер, ставите на лагану ватру и мешајте док се сав шећер не растопи. Када сируп почне да ври скините га са рингле, па га помешајте са тахинијем. Смесу мешајте док се скроз не изједначи и не постане кремаста. Обложите четвртасти калуп папиром за печење, прелијте добијену алву и лепо је распоредите. Када постане довољно чрста, замотајте је у папир, потом у провидну фолију и оставите неколико сати у фрижидеру, а најбоље преко ноћи. Након тога одмотајте фолију, сеците на парчиће жељене величине и служите.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ