Рецепт за лењу питу је веома једноставан
Потребно је за тесто:
- 200 г маслаца
- 200 г шећера
- 2 јајета
- 6 кашика млека
- 500 г брашна
- кесица прашка за пециво
За фил:
- 700 г дуња
- 150 г шећера
- 200 мл мараскина
За посипање:
- шећер у прах
Нарендајте дуње, затим их ставите са шећером и мараскином у одговарајућу посуду и динстајте на средњој температури, док течност не испари. Повремено промешајте. Готов фил оставите да се потпуно охлади. Пенасто умутите маслац са шећером, додајте јаја и добро умутите. Затим сипајте млеко и умесите глатко, компактно тесто с брашном и прашком за пециво. Обликујте куглу од теста и поделите је на два дела (један нека буде већи).
Већи део разваљајте у танку кору, па помоћу оклагије ставите у плех обложен пек-папиром. По потреби кора се може мало прстима развући да потпуно прекрије дно плеха. Преко коре распоредите фил од дуња, а одозго ставите и поравнајте другу кору. Ивице лагано развуците да потпуно покрије фил. На крају горњу кору избоцкајте виљушком на више места како се у току печења не би подигла. Пеците у загрејаној рерни на 180 степени, око 40 минута, односно док лепо не порумени. Печену питу оставите да се охлади и по жељи поспите шећером у праху.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ