Идеално за почетнике у кухињи
Ако пратите гастро блогере на Инстаграму уверени смо да вам није промакло да је све популарнији специјалитет шакшука - јело од поврћа и јаја, које не само да је укусно, већ је и врло фотогенично због јарких боја.
Реч је о оријенталном специјалитету које је популарно у Турској, на Блиском Истоку и Израелу, а оригинално вуче порекло из Туниса. Припрема се веома брзо и једноставно, а резултат не може да не буде спектакуларан.
Такође, веома је здрав, а можете га служити и као доручак или лагани ручак или вечеру. Веома подсећа на наш сатраш (бећарац) са мало другачијом припремом.
Састојци:
1 већа паприка
1 главица црног лука
400 грама сецканог парадајза
4 до 6 јаја
2 бела лука
1 кашичица млевене паприке
1 кашичица шећера
со, бибер
маслиново уље
Припрема:
Загрејте маслиново уље у дубљем тигању, па убаците ситно исецкани црни лук. Кратко динстајте, па додајте исецканиу бели лук, а потом и паприку исецкану на коцкице. Када паприка омекша, додајте парадајз, зачине и шећер и оставите 10-ак минута да се крчка.
Убаците једно по једно јаје, као када правите јаје на око, и водите рачуна да вам се не разлије жуманац. Поклопите тигање и оставите 10-ак минута на ватри. Оно што је важно јесте да се сос од парадајза и паприке не залепи за дно тигања, те водите рачуна о температури рингле.
Када је готово, поспите першуном или босиљком, а ако желите да додатно обогатите овај специјалитет можете додати и мало пармезана или нарендати сир преко. Служите уз препечени хлеб.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ