Idealno za početnike u kuhinji
Ako pratite gastro blogere na Instagramu uvereni smo da vam nije promaklo da je sve popularniji specijalitet šakšuka - jelo od povrća i jaja, koje ne samo da je ukusno, već je i vrlo fotogenično zbog jarkih boja.
Reč je o orijentalnom specijalitetu koje je popularno u Turskoj, na Bliskom Istoku i Izraelu, a originalno vuče poreklo iz Tunisa. Priprema se veoma brzo i jednostavno, a rezultat ne može da ne bude spektakularan.
Takođe, veoma je zdrav, a možete ga služiti i kao doručak ili lagani ručak ili večeru. Veoma podseća na naš satraš (bećarac) sa malo drugačijom pripremom.
Sastojci:
1 veća paprika
1 glavica crnog luka
400 grama seckanog paradajza
4 do 6 jaja
2 bela luka
1 kašičica mlevene paprike
1 kašičica šećera
so, biber
maslinovo ulje
Priprema:
Zagrejte maslinovo ulje u dubljem tiganju, pa ubacite sitno iseckani crni luk. Kratko dinstajte, pa dodajte iseckaniu beli luk, a potom i papriku iseckanu na kockice. Kada paprika omekša, dodajte paradajz, začine i šećer i ostavite 10-ak minuta da se krčka.
Ubacite jedno po jedno jaje, kao kada pravite jaje na oko, i vodite računa da vam se ne razlije žumanac. Poklopite tiganje i ostavite 10-ak minuta na vatri. Ono što je važno jeste da se sos od paradajza i paprike ne zalepi za dno tiganja, te vodite računa o temperaturi ringle.
Kada je gotovo, pospite peršunom ili bosiljkom, a ako želite da dodatno obogatite ovaj specijalitet možete dodati i malo parmezana ili narendati sir preko. Služite uz prepečeni hleb.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU