Лака, здрава вечера, савршена за ротацију зимске вечере у недељи.
Вечера која ће сигурно донети освежење у недељни јеловник. Бруснице и рузмарин ће направити ужитак као у ресторану.
Прочитајте још: ОТВАРА АПЕТИТ: Кремаста пилетина У СОСУ од спанаћа и пармезана (РЕЦЕПТ)
Рецепт за пилетину са брусницом и рузмарином
За маринаду од рузмарина од бруснице
-
⅓ шоље брусница
- 2 кашике маслиновог уља
- 2 кашике соја соса
- 2 кашике јаворовог сирупа
- 3 чена белог лука
- 1 кашичица свежих листова рузмарина
- ¼ шоље сувог белог вина
За пилећи карабатак
- 1 кг пилећег карабатка са костима и кожом приближно 6 пилећих бутина
- 1 кашика маслиновог уља
- соли по укусу
- ½ шоље брусница
- 4 гранчице свежег рузмарина плус још за украс, по жељи
Припрема
За маринаду од рузмарина од бруснице
Комбинујте све састојке за маринаду у процесору за храну или блендеру и мешајте док не постане глатка. Ставите пилетину, кожом нагоре, у посуду за печење и прелијте маринадом, раширивши пилетину равномерно. Покријте и маринирајте у фрижидеру најмање 30 минута, до 24 сата.
Пола сата пре печења посуду извадите из рерне и оставите да одстоји на собној температури.
За пилеће бутине
Загрејте рерну на 180-200 Ц. Кашиком остружите маринаду са пилеће коже, оставите у посуди за печење. Премажите коре са 1 кашиком маслиновог уља и зачините их са доста соли. Поспите ½ шоље брусница и 4 гранчице рузмарина око пилетине.
Пеците 22 минута, а затим извадите из рерне и загрејте грил (ако ваша рерна има ову секцију, ако не, онда ставите тепсију ближе врху рерне). Извадите печене гранчице рузмарина.
Нанесите 1 кашику јаворовог сирупа преко коже карабатка. Ставите испод грила и пеците 5-7 минута или док кожа не постане хрскава и на местима потамни. Пазите да кожа порумени равномерно и да не загори, померајући посуду ако је потребно.
Извадите из рерне и ставите бруснице и со на врх пилетине. Украсите свежим гранчицама рузмарина и послужите одмах са доста соса.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ