Laka, zdrava večera, savršena za rotaciju zimske večere u nedelji.
Večera koja će sigurno doneti osveženje u nedeljni jelovnik. Brusnice i ruzmarin će napraviti užitak kao u restoranu.
Pročitajte još: OTVARA APETIT: Kremasta piletina U SOSU od spanaća i parmezana (RECEPT)
Recept za piletinu sa brusnicom i ruzmarinom
Za marinadu od ruzmarina od brusnice
-
⅓ šolje brusnica
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike soja sosa
- 2 kašike javorovog sirupa
- 3 čena belog luka
- 1 kašičica svežih listova ruzmarina
- ¼ šolje suvog belog vina
Za pileći karabatak
- 1 kg pilećeg karabatka sa kostima i kožom približno 6 pilećih butina
- 1 kašika maslinovog ulja
- soli po ukusu
- ½ šolje brusnica
- 4 grančice svežeg ruzmarina plus još za ukras, po želji
Priprema
Za marinadu od ruzmarina od brusnice
Kombinujte sve sastojke za marinadu u procesoru za hranu ili blenderu i mešajte dok ne postane glatka. Stavite piletinu, kožom nagore, u posudu za pečenje i prelijte marinadom, raširivši piletinu ravnomerno. Pokrijte i marinirajte u frižideru najmanje 30 minuta, do 24 sata.
Pola sata pre pečenja posudu izvadite iz rerne i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi.
Za pileće butine
Zagrejte rernu na 180-200 C. Kašikom ostružite marinadu sa pileće kože, ostavite u posudi za pečenje. Premažite kore sa 1 kašikom maslinovog ulja i začinite ih sa dosta soli. Pospite ½ šolje brusnica i 4 grančice ruzmarina oko piletine.
Pecite 22 minuta, a zatim izvadite iz rerne i zagrejte gril (ako vaša rerna ima ovu sekciju, ako ne, onda stavite tepsiju bliže vrhu rerne). Izvadite pečene grančice ruzmarina.
Nanesite 1 kašiku javorovog sirupa preko kože karabatka. Stavite ispod grila i pecite 5-7 minuta ili dok koža ne postane hrskava i na mestima potamni. Pazite da koža porumeni ravnomerno i da ne zagori, pomerajući posudu ako je potrebno.
Izvadite iz rerne i stavite brusnice i so na vrh piletine. Ukrasite svežim grančicama ruzmarina i poslužite odmah sa dosta sosa.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU