Мала промена у рецепту учиниће крофне још лепшим
Крофне су врста колача печеног на уљу. Име крофна потиче од немачке речи крафен, са истим значењем. Постоје различити рецепти али је основа иста. Прави се од масног теста са квасцем. Обично се посипа шећером, шећером у праху или кашиком џема или мармеладе. Према облику, постоје крофне попут лоптица и крофне у облику колута. у наставку погледајте рецепт за праве домаћинске крофне.
Састојци:
Тесто:
- 400-450 г брашна
- 15 г квасца
- 2 дл воде
- 1 јаје
- 4-5 кашика уља
- 1 кашика шећера
- мало соли
- рендана корица лимуна
Прочитајте још: Рецепт за колач без шећера: Уживајте у здравој посластици (ФОТО/ВИДЕО)
За премаз:
- 5-6 кашика вруће воде
Још:
- уље за пржење
- шећер у праху
Припрема:
Помешајте квасац и шећер. Прелијте са мало млаке воде и оставите да надође. У чинији умутити јаје, додати уље, со, надошли квасац, 2 дл млаке воде, корицу лимуна и све измешати да се састојци сједине. Постепено додавати брашно и умесити тесто. Оставити га 10 мин да одмори, па га истањити оклагијом на 1 цм дебљине и прелити са 1-2 кашике вруће воде, преклопити са свих страна да се добро затвори да вода не исцури, преврнути и оставити да стоји 15 мин. Поновити поступак 3 пута и сваки пут ставити воду да прокува. На крају тесто поново развући и чашом вадити кругове, стављати на чисту крпу да мало нарасту па пржити у врелом уљу. Топле крофне уваљати у шећер у праху.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ