Ako želite napraviti divnu ljutenicu bez upotrebe konzervansa možete to napraviti uz pomoć ovog recepta.
Koristeći navedeni recept dobiti ćete oko 2 kg ljutenice. Sastojci koji će vam trebati:
2 kg crvene paprike
1 kg paradajza
5 češnja belog luka
2 kašike ljute mlevene paprike
1 vezica svežeg peršuna
150 ml ulja
2 velike kašike octa
1 mala kašičica šećera
soli po želji
Uputstvo za pripremu ljutenice:
Paprike operite i ispecite na roštilju ili na plehu u štednjaku. Nakon što se ispeku stavite ih u plastičnu posudu i dobro poklopite te ostavite da se malo ohlade. Nakon nekih 10 minuta paprike ogulite, prepolovite i očistite od semenki te očistite od peteljki. Očišćene paprike pomoću noža narežite na manje delove.
U posudu stavite vodu koju ćete staviti na štednjak i pustite da prokuha. U drugu posudu stavite paradajz te ga prelijte s prokuvanom vodom odnosno blanširajte. Nakon što ste prelili paradajz sa vodom izvadite i ogulite od kožice. Narežite ga na manje delove jednake veličine kao i paprike koju ste prethodno pripremili.
Beli luk očistite i narežite na male komade ili sameljite pomoću seckalice.
U posudu stavite paradajz, beli luk i dodajte mlevenu ljutu papriku.
U drugu posudu stavite ulje i zagrijte ga na umerenoj vatri te dodajte prethodno očišćenju papriku. Pečenu papriku u ulju popržite 10 minuta te dodajte prethodno izmešanu smesu paradajza, belog lukai mlevene ljute paprike. Smanjite jačinu vatre i ostavite da sve polako kuva oko sat vremena. Povremeno promešajte smesu kako ne bi zagorila.
10 minuta pre nego što je ljutenica gotova, dodajte sol i peršin. Peršun operite i naseckajte na manje delove pre nego što ga dodate.
LJutenicu kuvajte još 10 minuta dok smesa ne postane gusta i kompaktna.
Staklenke sterilizujte u pećnici na 200°C na 10 minuta. Vruću ljutenicu ulijte u sterilizirane staklene tegle i dobro ih zatvorite.
Ostavite tegle da se ohlade, a pre toga ih prekrijte s krpom dok se hlade.
Nakon što su se ohladile tegle stavite na hladno i mračno mesto.