Бургери не морају увек да буду са месом, пред вама је рецепт са спанаћем
Потребно је:
- 400 г куване или 180 г суве киное
- 100 г овсених пахуљица
- 150 г фета сира
- 4 јајета
- 200 г свежег или 400 г смрзнутог спанаћа
- 1/2 кашичице соли
- бибер
- уље
Ако користите суву киноу, ставите је у шерпу, прелијте водом, мало оперите прстима, па проспите воду. Учините то неколико пута да не би била горка. Потом је скувајте тако што ћете на количину киное додати три пута више воде, посолити и пустити да прокључа. Смањите температуру, поклопите и пустите да се крчка око 15 минута, док сва течност не испари. Оставите поклопљено још неколико минута, измешајте, преспите у одговарајућу посуду и пустите да се охлади, а затим поклопљено чувајте у фрижидеру до употребе (на овај начин је припремите сваки пут када се у рецептима помиње кувана киноа). Одстојалу киноу ставите у одговарајућу чинију, додајте овсене пахуљице, уситњен фета сир, па посолите и побиберите по укусу. Додајте јаја и спанаћ, добро опран, осушен и исецкан (смрзнути пре сецкања добро оцедите). Шпатулом или ручно добро сједините смесу, која треба да буде сува, али и даље мека. У случају да је превише ретка, додајте још овсених пахуљица. Оставите око пола сата да се смеса стегне, па кашиком узимајте помало смесе и влажним рукама обликујте бургере једнаке величине. Пржите их на загрејаном уљу, у тигању, на средње јакој ватри, водећи рачуна о томе да међу њима има довољно простора да бисте могли да их преврнете. Пржите их по 3-4 минута с обе стране (између сваке нове туре очистите тигањ папирним убрусом). Готове бургере стављајте на тањир обложен папирним убрусом. Можете да их служите одмах, али и након, рецимо, три дана, уколико их чувате у фрижидеру.