Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта подразумева НОРДИЈСКА ДИЈЕТА? Постаје све популарнија

Нордијска дијета постала је хит међу познатима.

1727520947_shutterstock_2174656469.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Истраживања су показала да уз јеловник Викинга можете да скинете доста килограма, снизите притисак и будете здравији. Чак је боља и од медитеранске.

Они који су приликом истраживања јели локалну данску храну скинули су три пута више килограма од оних који су јели ћуфте, пицу и шпагете. Данска исхрана подразумева много воћа, поврћа и биља, као и много рибе, а мало другог меса. Најважније је јести сезонску храну, па је тако печени бакалар са целером савршен за вечеру у пролеће, док је пржена штука са купусом погодна вечера лети.  

Научници са Универзитета у Копенхагену инсипрацију за нордијску дијету пронашли су у „Номи“, локалном ресторану који у последњих 10 година охрабрује људе да једу сезонску, локалну храну. 

У студији је учествовало 180 гојазних људи који су подељени у две групе и током шест месеци су јели оно што им је речено. Свим учесницима је речено да једу док не осете да су сити, да пазе на величину порције и да не броје калорије.  

„Данску дијету“ држало је 68 људи, док је осталих 112 држало нову „нордијску дијету“. Они који су држали „нордијску дијету“ добили су књигу са 180 рецепата са три плана менија за сваку сезону, док су они на „данској дијети“ добили књигу са 99 рецепата без менија – пошто сезонске варијације нису биле битне.

Након шест месеци се показало да су они који су се хранили „нордијски“ смршали у просеку 4,7 килограма, док су они који су се хранили „дански“ смршали 1,5 килограма. Осим тога, „нордијска исхрана“ је била боља и за крвни притисак. 

Ова дијета се може примењивати свуда у свету. Биље, бобичасто воће, печурке, алге, целе житарице, купус, поврће и кромпир доступни су свима. Већа количина рибе у исхрани смањује количину меса.  

Главни трик је у томе што ћете једући сезонске и свеже намирнице избећи конзервиране ствари са засићеним мастима и претерано много шећера.

(Женски магазин)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas