Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПРОМЕНИТЕ НАВИКЕ И СМРШАЈТЕ: Како да изгубите вишак килограма без дијете?

Држање дијете може да буде тежак "посао", зато тако често, брзо и лако осустајемо од ње. На дуже стазе много је паментније променити животне навике, макар неке од њих.

1722676797_shutterstock_117605803.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Вишак килограма, односно гојазност, може да оптерети и ментално и физички. Може да смањи ваше самопоуздање и повећа ризик од хроничних стања попут дијабетеса типа 2 или кардиоваскуларних болести. Чак и ако успете да смршате уз дијету, изгубљени килограми се често враћају када се вратите старим навикама. За "одрживо" мршављење потребно је нешто корисније од дијете.

Темељно жваћите храну

Вашем мозгу треба времена да обради информацију да сте појели довољно хране, а студије показују да споро жвакање смањује унос хране и повећава осећај ситости. С друге стране, оброк поједен на брзину негативно утиче на линију. Почните тако што ћете бројати залогаје докдок не стекнете навику да спорије жваћете.

Користите мање тањире

Велики тањири често значе да ћете сипати и појести више хране него што вам је потребно. Када користите мање тањире, порције изгледају веће, али у стварности једете мање. Користите велике тањире за нискокалоричну храну, а мање за висококалоричну.

Повећајте унос протеина

Протеини играју велику улогу у процесу мршављења. Помажу у осећају ситости, смањују глад и унос калорија. Студије показују да богат протеински доручак смањује осећај глади касније током дана. Неки од извора протеина укључују јаја, рибу, грчки јогурт, пилећа прса, сочиво, киноу, бадеме...

Једите више домаће хране

Кување код куће (и ношење ових оброка на посао) помаже да унесете нутритивно богате намирнице и избегнете брзе, нездраве опције. Људи који једу више домаћу храну обично добијају мање на тежини од оних који често једу с ногу, ван куће.

Храна богата влакнима

Намирнице богате дијеталним влакнима помажу у осећају ситости. Влакна се претвару у гел када дођу у контакт са водом, успоравају пражњење желуца и повећавају апсорпцију нутријената. Неке од намирница богатих влакнима укључују пасуљ, овсене пахуљице, прокељ, поморанџе, шпаргле, ланене семенке...

 

Хидрирајте се

Обична вода може да смањи унос хране и помогне у мршављењу, посебно ако је пијете пре оброка. Ова навика смањује количину унете хране, без великог утицаја на осећај ситости.

Избегавајте екран док једете

Пажња и концентрација док једете може да вам помогне да унесете мање калорија. Људи који гледају телевизију или користе електронске уређаје док једу губе појам о томе колико су појели, што води до преједања. Студије показују да људи који су ометени током јела уносе 10 одсто више калорија.

Квалитетан сан и мање стреса

Сан и стрес имају велики утицај на апетит и тежину, јер повећавају ниво кортизола, што доводи до веће глади и жудње за висококалоричном храном. Хронични недостатак сна повећава ризик од дијабетеса типа 2 и гојазности.

Избегавајте заслађена пића

Слатка пића попут газираних сокова повећавају ризик од срчаних болести и дијабетеса типа 2 и, као што знате, пуна су шећера. Уместо њих, бирајте нискокалорична пића попут воде, благо заслађене кафе и зеленог чаја.

Курир 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas