Да ли сте знали да јогурт има и ову функцију?
Многи од нас вец́ знају за бројне предности које „скромни“ јогурт нуди нашој исхрани. Пошто јогурт настаје ферментацијом млека од стране одређених активних микроорганизама, он је међу најхранљивијим намирницама јер је богат многим хранљивим материјама, који покривају многе потребе организма. У следец́им редовима су релевантни докази који ц́е вас уверити.
Идеалан за губитак тежине и сагоревање масти
Постоје различите студије које истичу јогурт као идеалан избор хране за мршављење, јер има способност сагоревања масти, посебно око стомака. Научна студија је показала да су гојазни одрасли који су конзумирали 3 порције јогурта дневно као део дијете са ограниченим уносом калорија изгубили 60% више телесне масти и 22% више тежине од оних који нису конзумирали јогурт. Ово је углавном због протеина и калцијума који се добијају кроз млечне производе са ниским садржајем масти. Састојци који могу значајно допринети сагоревању масти и смањењу тежине.
Пошто је јогурт богат и калцијумом и протеинима, јогурт вам може пружити многе предности које су одличне за здравље црева и подстичу губитак тежине. Укратко, економична суперхрана идеална за мршављење.
Богат протеинима
200 грама јогурта може да обезбеди до 12 грама протеина. Ово чини јогурт једном од најбољих намирница за вашу кондицију и вежбе. Пошто је богат извор протеина, јогурт такође побољшава метаболизам и тако вам помаже да сагорите више калорија током дана.
Протеини такође помажу у губитку тежине тако што вас дуже држе ситима. Утврђено је да они који редовно једу јогурт уносе најмање стотину калорија мање у главним оброцима. Дакле, протеини у јогурту могу подстац́и сагоревање масти и калорија, а истовремено регулишу ваш апетит, што ц́е вам на крају помоц́и да изгубите тежину.
Богат калцијумом
Калцијум је обично повезан са здрављем костију. Међутим, калцијум је такође неопходан за побољшање процеса термогенезе (енергије коју трошимо на варење хране) што додатно побољшава наш метаболизам. Само једна шоља јогурта може да обезбеди скоро 50% наших дневних потреба за калцијумом. Дакле, јогурт не само да промовише здравље костију и зуба, вец́ и помаже у управљању нашом тежином.
Јача здравље дигестивног система
Непастеризоване врсте јогурта имају високу концентрацију добрих бактерија или пробиотика (Бифидобацтериа и Лацтобациллус), за које се зна да побољшавају здравље црева. Лоше здравље црева и лоша пробава су повезани са повец́ањем телесне тежине и често су разлози иза тешког губитка тежине.
Док побољшава варење и лече симптоме узнемиреног стомака, ова својства јогурта ц́е побољшати варење и истовремено подстицати губитак тежине.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ