Детаљан јеловник по данима који је користила Паулина Менов
Глумица Паулина Манов, коју је народ заволео у филму "Тома", испричала је једном приликом како је успела после порођаја да смрша чак 30 килограма.
Паулина је детаљно описала своју дијету по данима.
Глумица је на дијету кренула након што је престала да доји ћеркицу Мину. Срж њене исхране, коју је обрадала листајући медицински приручник за маме, био је у бареном поврћу, јелима без соли и уља, овсеним пахуљицама, воћу, кикирикију.
У њеној дијети није било млечних производа, а ни меса - макар не прва три месеца, током којих је изгубила девет килограма.
Касније је укључила месо у исхрани, а млечне производе није враћала. Мршавила је по два килограма месечно и за две године се вратила на девојачку линију.
Кључно у њеној причи било је и вежбање, а килограми се нису враћали. Она је данас као мама Мине и Растка (9) у сјајној форми.
Дијета Паулине Манов:
ДАН 1
Доручак: овсене пахуљице преливене соком.
Ручак: гриловано поврће и пиринач од карфиола.
Потребно је: 100 г печурака, 100 г тиквица, 100 г шаргарепе (2 кафене кашике уља). За карфиол пиринач: 3 шоље цветова карфиола, 20 г лука, кафена кашичица уља.
Припрема: изгриловати поврће.
Припрема карфиол пиринча: изблендирати карфиол па додати у тигањ где сте пропржили лук на уљу (лук можете и само да издинстате без уља). Пржити карфиол са луком заједно још 3 - 5 минута (уместо да попржите поврће можете га дистанти у води).
Вечера: киноа са поврћем.
Потребно је: ½ велике црвене паприке, 2,5 мање шаргарепе, 25 г лука, 20 г бораније, 50 г пасуља, 50 г печурака, ½ кашике сирћета, ½ шоље куване, киное ¼ кашике капара, алева паприка.
Припрема: издинстати поврће на води па помешати са скуваном киноом. Поврће можете и благо пропржити на једној кашики маслиновог уља.
ДАН 2
Доручак: смути од спанаћа, кивија и чиа семенки (или овсене пахуљице и сок).
Потребно је: шоља бадемовог млека, шоља спанаћа, ¼ замрзнутих коцкица средње банане, ½ кивија, ¼ јабуке, сок од пола лимуна, ½ супене кашике чиа семенки, 1 мера протеинског праха.
Припрема: избленидрати, оставити да одстоји 20 минута.
Ручак: супа са сочивом и слатким кромпиром.
Потребно је (рецепт за три порције): 200 г слатког кромпира, 1 црвени лук, 1 веза целера, 2 шоље (150 г) броколија, 1 чен белог лука, 50 г пасуља, 1 конзерва сочива, 1 конзерва (400 г) парадајз пиреа, 4 шоље воде, 1 супена кашика маслиновог уља (може и без уља), 2 супене кашике сувог зачина, бибер.
Припрема: исецкати поврће. Загрејати воду у шерпи, додати поврће (по потреби и уље), прелити парадајз пиреом и кувати 20 минута.
Вечера: шарена салата.
Потребно је: 50 г микса руколе, спанаћа, зелене салате, 100 г парадајза, 100 г паприке, 80 г авокада, 40 г маслина, 1/2 конзерве куваног црног пасуља, сок од лимуна.
Припрема: промешати састојке и прелити соком од лимуна.
ДАН 3
Доручак: каша са амарантом јабукама и крушкама.
Потребно је: ¼ шоље амаранта, ½ шоље бадемовог млека, 1 шоља воде, ¼ шоље исецканих зелених јабука, ¼ шоље исецканих крушака, 1 кашичица цимета, прстохват мускатног орашчића.
Припрема: сипати састојке у чинију и добро промешати.
Ручак: грчка салата и 20 г галета од пиринча или хељде.
Потребно је: 2 шоље исецкане зелене салате , ½ шоле куваних леблебија (конзерва), 100 г паприке, 100г парадајза, 100 г краставца, 20 г маслина, 30 г фета сира, свежа нана-опционо. За дресинг: 15 мл свежег сока од лимуна, бели лук у праху по жељи, бибер.
Припрема: исећи поврће, промешати састојке и прелити дресингом.
Вечера: пљескавице од спанаћа и киное.
Потребно је (за 5-6 комада): 1 и ¼ шоље скуване киное, 40 г пахуљица, 2 јаја, 100 г овчијег фета сира (Или биљног сира), 50 г свежег спанаћа, хималајска со и бибер.
Припрема: исецкати јаја, сир и спанаћ, промешати их са осталим састојцима и благо зачинити.
ДАН 4
Доручак: смути од јабуке и банане, парче интегралног кекса.
Потребно је: 1 шоља сока од јабуке, ½ банане, 1 киви, 10 јагода.
Припрема: убацити све састојке у блендер.
Ручак: пиринач/киноа/амарант са броколијем.
Потребно је: 1,5 кашика соја соса, 1 кашика (пиринчаног или другог сирћета), ½ супене кашике густина, ½ чена белог лука (по жељи), ¼ кашичице ђумбира, 2 кашике уља, 2 шоље комадића броколија, ½ кашичице сусама, 15 г печеног кикирикија, пола шоље куваног пиринча.
Вечера: плочице са хумусом и паприком.
Потребно је: 30 г протеинских плочица, 20 г хумуса, 120 г црвене паприке, 1/4црвеног лука.
Припрема: изгриловати пола црвене паприке и црвеног лука, па па додати на намаз.
ДАН 5
Доручак: смути од бадема и кокоса.
Потребно је: 1 мерица протеина са укусом чоколаде, ½ кашике незаслађених кокосових љуспица, ½ шоље бадемовог млека, ½ кашике млевеног бадема, ½ шоље воде.
Припрема: сјединити све састојке у блендеру.
Ручак: салата дуга.
Потребно је: 1 шаргарепа, 1 краставац, 1 шоља црвеног купуса, ½ празилука, 1 шоља зелене салате, 10 г семенки бундеве, ½ кашике чили соса, ½ кашике лимуновог сока, комад изренданог ђумбира.
Припрема: исећи поврће, промешати у чинији и прелити лимуновим соком и чили сосем.
Вечера: слана овсена каша.
Потребно је: 30 г овсених пахуљица, 150 г печурака, црни лук, бели лук (по жељи), 1,5 супена кашика уља, 3 супене кашике пармезана, бибер.
Припрема: пахуљице прекрити са водом, кувати док вода не испари и пахуљице не омекну. Тада их сјединити са пропрженим печуркама и луком.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ