Pokušajte da rešite pvaj problem na prirodan način
Gasovi i nadimanje sve su češći problem usled preterane konzumacije nezdrave i brze hrane, kao i višečasovnog sedenja. Međutim, da biste ih sveli na minimum, postoje određeni saveti koje preporučuju stručnjaci.
Ono što prvo treba da uradite jeste da izbacite veštačke zaslađivače i proteinske suplemente. Apsorpcija ovih sastojaka otežano se odvija u tankom crevu, zbog čega dolazi do povećanja broja bakterija. Posledica toga su pojačani gasovi.
Važno je da ograničite količinu proteina koje unosite - poželjno je unositi jedan gram po kilogramu telesne težine na dve nedelje. Ali, ukoliko unosite više proteina, postarajte se da unesete dovoljno vlakana kao protivtežu.
Pročitajte još: Ove namirnice podižu KRVNI PRITISAK: Nije samo u pitanju masna i pržena hrana
Još jedan od korisnih saveta jeste FODMAP dijeta. Ona podrazumeva ishranu bez fermentisanih šećera. Dozvoljene su namirnice poput kukuruza, kelja, mahunarki, artičoka, špargli, praziluka, manga, breskvi, nektarina, lubenice, kruške, indijskog oraščića, šljiva, pistaća, raženog i pšeničnog hleba i pšenične testenine.
Ulje od nane takođe može mnogo pomoći kod problema sa gasovima. Ovo ulje pomaže kod opuštanja creva. Osim toga izbegavajte i vino - ono sadrži sumpor.
Bonus video:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU