Redovno konzumiranje čokolade poboljšava kognitivne sposobnosti
Ukoliko konzumirate barem jednom nedeljno čokoladu, vaše kognitivne sposobnosti biće daleko bolje od ljudi koji neredovno i izuzetno retko konzumiraju ovaj slatkiš. Ovo su rezultati poslednje studije koju su sproveli naučnici sa Univerziteta u Majnu, Univerziteta Južne Australije i Luksemburškog instituta za zdravlje.
Pročitajte još: BEZ GLADOVANJA: Skinite 5 kilograma sa čuvenom ROTACIONOM dijetom (KALENDAR)
U studiji, objavljenoj u časopisu Appetite, učestvovalo je 968 ljudis starosne dobi od 23 do 98 godina. Naime, naučnici veruju da bi redovno uzimanje kakao flavanoida moglo biti jedan od nekoliko činioca koji objašnjavaju kognitivne dobrobiti koje pruža čokolada.
Pročitajte još: Zimi KIČMA "plače" od bolova, a najviše prija joj sasvim OBIČNA stvar
Rizici od povišenog krvnog pritiska i dijabetesa tipa 2 niži su kod onih koji redovno konzumiraju čokoladu, za razliku od onih koji uzmu veću količinu ovog slatkiša u dugim vremenskim periodima.
Naučnici sa studije su zaključili da će buduća istraživanja dati dalje uvide u povezanost čokolade bogate kakao flavanoidima i neuropsihološkog zdravlja i mehanizme koji ih povezuju.
Oni smatraju da će u budućim studijama biti važno istražiti optimalne količine za kratke i dugoročnije učinke.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU