Oglas
· · Komentari: 0

Namirnice koje ne treba jesti na prazan želudac: Sa njima ne započinjite dan

Ukoliko su deo vaše jutarnje navike, trebalo bi da ih zamenite

1739888227_shutterstock_2436373101-1-.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Iako možda ne razmišljamo o tome, neke uobičajene navike koje praktikujemo odmah nakon buđenja mogu imati negativne posledice po naše telo i raspoloženje.

Mnogima je kafa prva stvar koju popiju nakon buđenja, ali to nije najbolji izbor. Kafa na prazan želudac podstiče lučenje kiseline u želucu, što može izazvati želudačne probleme. Iako vas može kratkotrajno probuditi, dugoročno može uzrokovati više štete nego koristi. Bolje je popiti kafu nakon laganog doručka, kada je želudac već opterećen hranom koja može ublažiti kiselost.

Mnogi ljudi ujutro posegnu za tabletama protiv bolova, poput aspirina ili ibuprofena, kako bi se oslobodili glavobolje ili drugih manjih bolova. Međutim, uzimanje ovih lekova na prazan želudac može iritirati želudačnu sluznicu, izazvati nelagodu pa čak i dovesti do ozbiljnijih problema poput čira. Preporučuje se uzimanje ovih lekova nakon obroka, kako bi se smanjio rizik od probavnih smetnji.

Iako sok od limuna sadrži vitamine, njegova visoka kiselost može izazvati iritacije želuca, naročito kod ljudi koji imaju osetljiv sistem za varenje. Ako volite limun, najbolje je razrediti ga s vodom i piti uz obrok kako bi se izbegle potencijalne smetnje u varenju.

Početak dana s komadom torte, čokolade ili druge slatke hrane nije preporučljiv. Slatkiši brzo podižu nivo šećera u krvi, ali uzrokuju i nagli pad energije kasnije tokom dana. Osim toga, gušterača nije sposobna za proizvodnju dovoljno insulina koji bi se nosio s naglim porastom šećera, što može dovesti do problema s ravnotežom šećera u krvi. Bolje je uživati u slatkišima kasnije, kada osećate pad energije.

Oglas

Iako mnogi ljudi uživaju u jogurtu ili drugim mlečnim proizvodima, konzumacija ovih proizvoda na prazan želudac može biti problematična. Na prazan želudac, visoka kiselost može smanjiti učinkovitost bakterija mlečne kiseline prisutnih u jogurtu, čineći ih manje korisnim. Osim toga, može doći do povećane kiselosti u želucu, što dovodi do nelagode.

(Klix.ba)

BONUS VIDEO

 

Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas