Jedina mana dojenja je u tome što majka ne može uvek sa sigurnošću da zna koliko je beba u toku dana stvarno unela mleka u organizam, a koliko se samo igrala.
Stručnjaci kažu da je uglavnom dovoljno oko 15 minuta aktivnog sisanja kako bi se dete zasitilo.
Pročitajte još: Danas ih kažnjavate BATINAMA, sutra ćete CRVENETI zbog toga
Oni preporučuju da se na početku vodi računa o tome da se ustali sinteza mleka. Zbog toga se savetuje dojenje na obe dojke, s tim što bi prvo jedna morala da se isprazni do kraja kako bi beba unela kalorično, energetsko zadnje mleko, a zatim da se sledeći podoj započne dojkom kojom je završen poslednji.
Bebu morate staviti pravilno na dojku!
Da bi se mleko stvaralo, vrlo je važno da se beba pravilno stavi na dojku - tako da u usta stavi celu bradavicu sa što većim delom areole, jer se time podstiče refleks otpuštanja tečnosti i umanjuje rizik od nastanka rana na bradavicama.
Za 15 minuta se najde i sama pusti dojku.
Posle petnaestak minuta dojenja, beba bi trebalo da se dovoljno najela, pa obično sama pusti dojku.
Stručnjaci preporučuju da se dojenje obavlja u mirnom i opuštajućom ambijentu, u ležećem ili sedećem položaju. Posle toga je važno da se dojka opere mlakom vodom i osuši peškirom ili pamučnom pelenom.
Pročitajte još: Očevi, NE PRAVITE OVE GREŠKE, jer ćete nesvesno UPROPASTITI sinove
U periodu dojenja žene bi trebalo da unose što više tečnosti, sezonsko voće, zeleno povrće, žitarice, ribu, piletinu, govedinu ili posnu svinjetinu i jagnjetinu, a da izbegavaju začinjenu hranu, kafu, citruse, alkohol, industrijske proizvode, beli luk, peršun... Kvalitet mleka je u direktnoj vezi sa ishranom majke i njenim životnim navikama.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU