Oglas
· · Komentari: 0

3 minuta za kvalitetan san: Studija otkrila do sada nepoznate podatke

Koliko puta ste umorni jedva čekali da legnete u krevet i onda „otkrijete“ da ne možete lako da zaspite

1722848968_shutterstock_653166973-4-.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Dok se okrećete po krevetu ili otvarate društvene mreže, brojite koliko vam je sati sna ostalo, želja da zaspite pretvara se u još jedan vid stresa koji vas drži budnim. Da biste brže zaspali, naučnici preporučuju vežbe laganog intenziteta u večernjim satima pre spavanja, jer značajno poboljšavaju kvalitet sna.

U prvoj studiji na svetu koja je proučavala povezanost vežbanja sa kvalitetom sna, objavljenoj u BMJ Open Sport & Exercise Medicine i finansiranoj od strane Saveta za zdravstvena istraživanja, učesnici su završili dve četvoročasovne popodnevne sesije: a) produženo sedenje i b) sedenje koje je prekinuto trominutnim pauzama aktivnosti svakih pola sata. Uočeno je da su učesnici koji su pravili pauze za aktivnosti spavali 30 minuta duže.

Vodeći autor studije, Dženifer Gejl, kandidat za doktorske studije na Odeljenju za ljudsku ishranu, objašnjava da je produženo sedenje povezano sa povećanim rizikom od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti... On takođe dodaje da su u prethodnim studijama otkrili da ustajanje i vežbanje od 2-3 minuta svakih 30 minuta smanjuje količinu šećera i masti u krvotoku posle obroka.

S obzirom na to da se dugi periodi intenzivnog vežbanja pre spavanja smatraju štetnim za kvalitet sna (intenzivne vežbe mogu povećati broj otkucaja srca i telesnu temperaturu), naučnici su želeli da istraže šta se dešava sa kratkim periodima vežbi svake noći.

Meredit Pedi, predavačica na Katedri za ljudsku ishranu, naglašava da vežbanje treba da sadrži tri vežbe – trbušnjake na stolici, podizanje listova i podizanje kolena u stojećem položaju. Alternativno, „mogli biste šetati po kući, marširati u mestu ili čak plesati u dnevnoj sobi – najvažnije je da redovno ustajete i pomerate svoje telo“, dodaje profesor.

(Ženski magazin)

BONUS VIDEO


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas