Odavno kod slovenskih naroda bagrem, akacija, nije samo drvo zanosnog mirisa. U ruskoj tradicionalnoj medicini koristi se kao lek i cvet i kora.
Možda nije čvrsto drvo impozantne krošnje (mada može i to da bude), odbija malo zbog trnja koje ima na granama, ali kad procveta mami uzdahe i pažnju. Kraj procvetalog bagrema se zastane da se nadiše slatkog vazduha i otkine koja grančica za miris u sobi.
Pročitajte još: Ovde suncobran i ležaljke NE PLAĆATE, hrane ima KOLIKO ŽELITE, a za decu je sve BESPLATNO (FOTO)
Pročitajte još: Ruski lekari spremaju narod za APOKALIPTIČNU jesen: Pratite uputstva i SPASITE SE
Mirisna bela akacija odličan je lek protiv gastritisa, bolova u želucu, cista, gripa i brojnih drugih bolesti. Rusi kažu da bagrem poboljšava blagostanje i podiže imunitet. Smatra se ženskim drvetom, jer pomaže da se reše "ženski problem", posebno ciste.
Akacija je odlična za "ženske bolesti".
Ovo mirisno drvo koje pripada porodici mahunarki cveta u maju i junu. Od ubranih cvetića može da se napravi sok koji osvežava i leči, čaj ili da se cvetići osuše na temperaturi od 45 stepeni u dobro provetrenoj prostoriji.
Cvetovi se beru pre nego što procvetaju!
Pravilo je da se cvetovi beru dok se u potpunosti ne otvore. Kora sa sakuplja na jesen i uglavnom se koristi za poboljšanje varenja i eliminisane kiseline u želucu.
Pročitajte još: Drevni recept RUSA: Napravite JASTUK OD BILJA i rešite se zdravstvenih problema
Čaj od cvetova za grip
- 2 kašike suvih cvetova
- 2 kašike crne kupine
- 3 šolje ključale vode
Sve se izmeša i prelije sa 3 šolje ključale vode. Procedi se i pije tokom dana po nekoliko gutljaja.
Recept protiv kašlja
- kašika cvetova bagrema
- šolja mleka
- kašika meda
Kašičicu osušenih cvetova bagrema preliti čašom vrućeg mleka. Dobro promešati, staviti na laganu vatru i kuvati 5-10 minuta. Zatim dodati kafenu kašiku meda, izmešati. Piti kao čaj pre jela.
Pročitajte još: Kada leti zaboli GRLO pojedite SLADOLED i kašikicu SOLI
Sok za uživanje
- sveži cvetovo bagrema
- šećer
- 2 limuna
- kašičica limuntusa
- kilogram šećera.
Cvetovi se otkinu sa grančica, operu, sipaju u 2 l vode zajedno sa korom dva limuna prethodno dobro opranim sodom bikarbonom.
Ostavi se da odstoji 24 sata, pa se sve dobro procedi, limun izgnječi, dodaju se kašičica limuntusa i šećer i stavi se na ringlu da proključa. Skloni se i dok je vruće sipa se u flaše. Takav sok može da stoji dve godine.
Snižavanje temperature
- 2 kašike suvog cveta bagrema
- 1/2 šolje vodke
Cvetove sipajte u teglu i prelijte vodkom, pa zatvorite. Posle nedelju dana procedite i siapjte po 20 kapi u čašu vode.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJBUKU