Proporcionalno s povećanjem vitamina C u krvi opada rizik za kataraktu i zato jedite citruse, svežu i kiselu papriku kao i puno peršuna jer je veoma bogat vitaminom C.
U Evropi su lekovita svojstva borovnice poznata vekovima a naročito je popularna kao lek za oči. Plod borovnice bogat je izvor anticijanozida, jedinjenja koje ima jako antioksidantno svojstvo i štiti kapilare od oštećenja koja im nanose slobodni radikali.
Pročitajte još: RUSKINJA Viktorija Semjonova: SMRT dolazi iz creva, zato ih moramo čistiti od TOKSINA (RECEPT)
Upravo ova oštećenja prouzrukuju bolesti kao što su dijabetska retinopatija, glaukom, katarakta, makularna degeneracija. Antocijanozidi pospešuju stvaranje vezivnog tkiva jer imaju ulogu u procesu sinteze kolagena, što je veoma bitno za poboljšanje cirkulacije malih krvnih sudova u očima. Zato borovnica utiče na poboljšavanje vida.
Borovnice koristite za kolače, sok, a naročito ih jedite sveže!
Borovnica povećava i proizvodnju rodopsina, pigmenta koji pomaže oku da se adaptira na promene količine svetlosti. Zato se borovnica preporučuje za poboljšanje noćnog vida.
Pročitajte još: LJUBAVNA jabuka, crni luk i još 10 afrodizijaka podižu MUŠKU MOĆ, a nisu skupi
Borovnica prenosi kiseonik do očiju, a prvi su to otkrili piloti RAFa tokom Drugog svetskog rata koji su zaključili da noći bolje vide od kada jedu borovnice.
Foto: Piksabej
Šargarepa
Prvi put se pominje u pisanim dokumentima u staroj Grčkoj, pre 2.500 godina gde je svakodnevno korišcena u kulinarske i medicinske svrhe. Ako je redovno jedete apsolutno zadovoljavate potrebe oraganizma za vitaminom A a znamo da je on veoma važan za vid.
Pročitajte još: Poboljšava varenje, utiče na zdravlje kostiju... Zašto treba da zavolimo KEFIR?
Istraživanja pokazuju da osobe koje svakodnevno jedu ovo povrće imaju 60% manje šanse da dobiju kataraktu!
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU