Cimet ima prijatan ukus i topao miris koji ga je učinio popularnim u kuvanju.
Cimet je omiljeni začin u domaćinstvu i vekovima se koristi širom sveta.
Cimet ima antivirusna, antibakterijska i gljivična svojstva
Smatra se da cimet ima mnoga lekovita i umirujuća svojstva i često se koristi u kineskoj biljnoj medicini. Prepoznatljiv miris i ukus cimeta potiče od eteričnih ulja sadržanih u kori, zvanih cinanamaldehid.
Pročitajte još: Da li ste probali KESTENOV MED? Leči bakterije, srčani mišić i pomaže oporavljanju pluća kod pušača
Sadrži antioksidante
Cimet takođe sadrži velike količine antioksidansa polifenola. Antioksidansi mogu da pomognu pri zaštiti organizma od bolesti i nalaze se u voću, povrću, bilju i začinima. Utvrđeno je da antioksidanti u cimetu imaju protivupalno dejstvo.
Zdravlje creva
Neki začini, uključujući cimet, imaju prebiotička svojstva koja potiču rast korisnih bakterija i pomažu u suzbijanju rasta patogenih bakterija. Stoga redovno uključivanje začina u ishranu može da pomogne u poboljšanju zdravlja creva. Cimet je takođe koristan izvor mangana i sadrži male količine kalcijuma i vlakana, piše Healthline.
Smanjuje krvni pritisak
Postoje neki dokazi koji ukazuju na to da je konzumacija cimeta povezana sa kratkotrajnim smanjenjem krvnog pritiska.
Pročitajte još: Ostalo vam je zimnice? Napravite ukusnu čorbicu od PEČENIH PAPRIKA (RECEPT)
Ublažava probavne tegobe
Ekstrakt cimeta godinama se koristi za ublažavanje gastrointestinalnih problema u istočnoj i zapadnoj medicini. Opisan je kao karminativ, poznat po probavnim, antimikrobnim i protivupalnim svojstvima. U tradicionalnoj ajurvedskoj medicini ulje cimetove kore se koristi za lečenje nadutosti i probavne neravnoteže.