Podstiče metabolizam i brže sagorevanje masnoća.
Ako želite da svoju kafu, čaj, smuti ili jela učinite super zdravim i da vam tromost i nedostatak energije nestanu kao rukom odneseni, onda će "čarobni" prah matcha koji potiče iz Japana biti najbolji izbor.
Matcha prah, fino mleveni prah listova zelenog čaja, sa pravom je svrstan u superhranu jer će vas njegovi sastojci ispuniti energijom i udahnuti vam novi život.
Matcha nastaje od procesuiranih listova zelenog čaja koji su mrvljenjem pretvoreni u fini prah. Prah se zatim prosejava i muti sa vrućom vodom.
Pročitajte još: Imaju više GVOŽĐA od mesa, a jeftiniji su!
Za razliku od drugih zelenih čajeva, grmovi matche se 20 dana pre žetve prekriju kako bi se zaštitili od direktnog sunca.
Na taj način podstiče se proizvodnja hlorofila koji listovima daje tamniju, življu nijansu zelene, a povećava se i proizvodnja L-teanina, amino-kiseline koja je prirodni sastojak biljke čaja i nekih vrsta gljiva.
Ovaj sastojak zaslužan je i za osobinu čaja da istovremeno smiruje i stimuliše.
Pročitajte još: Starinski recept od BELOG LUKA i MEDA je kombinacija koja će vas zaštiti od virusa i prehlada!
Uz to, matcha podstiče metabolizam i brže sagorevanje masnoća, pomaže pri regulaciji i održavanju optimalnog nivoa šećera u krvi i smatra se 10 puta snažnijim od običnog zelenog čaja. Upravo zato je matcha prah idealan za pravljenje u obliku kafe, čaja, smutija, ali i kao dodatak raznim jelima.
Foto: Depozit
Priprema matche u obliku čaja:
U šoljicu stavite kašiku matcha praha, dodajte 2, 3 kašike tople vode i razmutite prah dok se zapeni. Dodajte tople vode do vrha šoljice, promešajte i popijte.
Pročitajte još: Sočna, SLATKA, a ne goji! Pa, šta je to?
Priprema matche u obliku kafe:
Razmutite matcha prah u šoljici i zagrejte 2 decilitra mleka. Sipajte polovinu toplog mleka u šoljicu s matchom, a polovinu u manju bočicu i snažno mućkajte dok ne postignete gustu, kremastu teksturu pene. Sipajte penu u napitak, malo promešajte i matcha kafa je gotova. Po želji ukrasite matcha prahom.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU