Mnogo savetuju da masti potpuno izbacimo iz naše ishrane, što je potpuno pogrešno...
Posle ugljenih hidrata, masti su ključni i rezervni izvor energije svakog organizma, uprkos pogrešnih saveta nutricionista da kako je neophodno da ih potpuno izbacimo iz upotrebe.
Masno tkivo na stomaku nije stvar estetike nego ozbiljno može uticati na naše zdravlje, jer višak kilograma u tom području može dovesti do dijabetesa, hormonskih poremećaja, visokog pritiska, problema sa plodnošću, štitnom žlezdom i mnogih drugih bolesti
Takođe, masti imaju i druge glavne i sporedne uloge u našem organizmu. One nam daju energiju, važan su izvor vitamina A, D, E i K, masti su izvor esencijalnih masnih kiselina, učestvuju u sintezi antitela i hormona, a ono što je najvažnije u zimskom periodu - izvor su toplote.
Pročitajte još: Zimi KIČMA "plače" od bolova, a najviše prija joj sasvim OBIČNA stvar
Ukupni unos masti u ishrani odraslih osoba ne prelazi 25% do 30% dnevnog energetskog unosa, s tim da se svega 10% i manje potreba namiri iz masti životinjskog porekla. Kod dece, kao i osoba čije su energetske potrebe povećane, procenat masti može se povećati na 30% do 35% energetske vrednosti dnevnog obroka.
Međutim, masno tkivo na stomaku nije stvar estetike nego ozbiljno može uticati na naše zdravlje, jer višak kilograma u tom području može dovesti do dijabetesa, hormonskih poremećaja, visokog pritiska, problema sa plodnošću, štitnom žlezdom i mnogih drugih bolesti.
Pročitajte još: BEZ GLADOVANJA: Skinite 5 kilograma sa čuvenom ROTACIONOM dijetom (KALENDAR)
Ipak, topljenje masnih naslaga uz pomoć treninga i smanjenog unosa kalorija može biti brže ako promenimo dosadašnje životne navike i zadamo sebi cilj, ravan stomak kao prevenciju zdravlja.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU