Rimljani su znali za nekoliko vrsta hleba, uglavnom od kiselog testa i jeo se svakodnevno, pa otud i naziv "hleba i igara", kao dve najbitnije stvari u životu
Rimski car Probus je zasadio prvi čokot grožđa na Fruškoj gori i naučio Sremce da prave vino. Kada se tome doda i receptura za hleb - dobija se hedonističko uživanje blisko nekadašnjim Rimljanima.
Rimski hleb samo petkom u Sremskoj Mitrovici pravi Apelina pekara, ali može da se jede i u posebnim prilikama, kao što je Vinski park (prva subota u julu) ili tokom trodnevnog festivala Carski Sirmijum (poslednji vikend u avgustu).
Pročitajte još: Cvijeta je bila u Dolini SMRTI iz koje se mnogi nisu VRATILI, a pročitajte kako je ona USPELA
Ovaj hleb je napravljen prema recepturi nekoliko rismkih hlebova od kiselog testa. Najčešće je pravljen u okruglom ili četvrtastom obliku sa linijama, poput kriški, kako bi se lakše lomio. Izuzetno je bogatog ukusa, jer se pravi od brašna čije se zrno melje kamenom.
Hleb može da se kupi samo petkom i košta 200 dinara
Sremska Mitrovica obiluje turističkim atrakcijama, a jedna od najvećih je lokalitet Sirmijum, jer ovaj grad je nastanjen u kontinuitetu 7.000 godinama. Najbolji način da se upozna ovaj kraj Srbije je tura Putevima vina koja počinje u Sirmijumu i nastavlja do vinograda i vinarija, a uključuje kompletno putovanje kroz vreme koje ima i miris i ukus.
Pročitajte još: U carskoj Rusiji važio je za IZUZETAN LEK, a izlečio je Čehova i Tolstoja - sada ga možete spremiti sami kod kuće
Jedna od najzanimljivijih modernih atrakcija je spomenik Mangulica i pulin, ukusno prase i njen čuvar. Stvorena je i tradicija da se mladenci slikaju sa njima, pa mlada zajaše mangulicu, a mladoženja pulina, kao simbol plodnosti i vernosti.