Recept za ovaj kolač je nastao onog trenutka kada su domaćici posle komplikovane torte ostala belanca...
Ovaj kolač se pravi izuzetno jednostavno, a sadršeno se slaže uz kafu i čaj. Nije previše sladak, a pošto ne sadrži brašno (iako može da se doda) kolač nije težak i prija kao doručak.
Pročitajte još: Nešto POTPUNO drugačije: SARME sa ŠNICLAMA i peršunom (FOTO)
Sastojci:
- 4 belanca
- 4 ravne kašike šećera
- 4 kašike mlevenih oraha
- 1 kašika brašna (po želji)
- 1 kruška (može i jabuka)
- šaka suvog grožđa, brusnica, kajsija
- šaka oraha, lešnika ili badema
Pročitajte još: Doručkujte kao na bečkom dvoru: CARSKE mrvice su KRALJEVSKO uživanje! (FOTO)
Priprema:
Prvo se na sitne kockice isecka suvo voće. Kruška se oljušti i isecka na kockice. Orasi se iseckaju grublje, na veličinu kruške i suvog voća.
Kruška će dati sočnost kolaču, a orasi ukus.
Belanca se dobro ulupaju i doda se šećer. Kada se napravi gust šlag dodaju se mleveni orasi i smesa se meša varjačom. Dodaju se seckani orasi i suvo voće.
Uz kafu ili sveže voće Foto: A. M.
Pek papirom se obloži pleh i u njega sipa kolač. Treba birati pleh koji ima zanimljiv oblik, najbolje okrugao ili u obliku štrudle. Rerna se prethodno zagreje na 180 stepeni i ubaci pleh sa kolačem.
Pročitajte još: TRADICIJA: Zašto u nedelju uveče ne bi probali KROMPIR u ČAKŠIRAMA?
Kolač je gotov kada dobije rumenu boju. Proverite čačakalicom da li je dobro ispečena i sredina, pa ako nije kolač pokrijte papirom i ostavite ga još 150-15 minuta u rerni.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU