Ovo omiljeno južnjačko jelo može da se pravi tokom čitave godine, ali se sastojci menjaju u odnosu na sezonu.
Turli tava može da se pravi i od samo tri vrste povrća, ali je ukusnija što je više sastojaka. Najbolja je ukoliko se koristi, bar, dve vrste mesa.
Pročitajte još: Nedeljni ručak koji se jede prstima: HRSKAVA pileća KRILCA (FOTO)
Sastojci:
- manji svinjski file
- parče teletine
- veliki crni luk
- tikvica
- šargarepa
- žuta babura
- 2 crvene šilje
- 2 paradajza
- 4 krompira
- so, biber
Priprema:
Isecka se crni luk, posoli i pobiberi, ubaci u tiganj i malo prodinsta. Doda se meso isečeno na kocke i dinsta se oko pola sata ili dok ne omekne. Pri kraju dinstanja mesa pospe se sa četiri kašikice mleve paprike.
Što više povrća to je ukusnija, a leti se dodaju i bamija i modri patlidžan.
Za to vreme se iseče paprika na kolutove, paradajz na kriške, tikvica na kružiće, šargarepa na kolutiće i krompir na kocke. Svo povrće se promeša, doda se malo suvog začina i stavi u pleh. Doda se i prodinstano meso. Ovo je jelo najukusnije kada se peče u tavi, zemljanoj posudi, ali ukoliko je nemate u - metalnom plehu. Jelo treba prekriti folijom i ubaciti urernu zagrejanu na 220 stepeni. Posle 20 minuta se skida folija i peče još pola sata.
Pročitajte još: Zdravlje na tanjiru: Paradajz punjen IZNENAĐENJEM
Leti se na pijaci mogu kupiti bamija i modar patlidžan. Sve to daje poseban ukus jelu. U turli tavu može da se doda i boranija,