Oglas
· · Komentari: 0
TEST

Pažljivo odabran dizajn, cena 1.500 dolara: Testirali smo američki hibrid evropskog oružja (FOTO)

Pomno smo testirali pušku M10X inspirisanu sovjetskim, švajcarskim, belgijskim i američkim oružarskim dostignućima

MM10x-1b-5e55194e4fed3.jpg
M10X Oleg Volk
Oglas

Iako se puška M+M Industries M10X prvi put pojavila 2015. na američkoj manifestaciji "NSSF SHOT Show", tek prošle godine smo bili u prilici da iz prve ruke saznamo više detalja, jer je naš dugogodišnji prijatelj i saradnik Oleg Volk bio privilegovan da testira i istraži realne domete novog oružja

Pročitajte još: Zavodljivo lepa, crna i smrtonosna: Promocija prototipa srpske jurišne puške "Morana"

Prilikom prvog susreta sa M+M Industries M10X, delovalo nam je kako jedna potpuno nepoznata firma pokušava da pridobije deo tržišta SAD prostom nadogradnjom osnovnih delova proverenog AK sistema. Međutim, 2017. godine pojavila se redizajnirana varijanta nazvana M10X International Defense Rifle.

Koncept blizak SIG Saueru

Prema rečima Olega Volka, M10X je koncept približniji rafiniranoj pušci Sig Sauer 550, koju s punim pravom neki članovi redakcije "Kalibra" već godinama smatraju najboljim serijski proizvođenim modelom vojničkog streljačkog naoružanja. Istina, kalibar 7,62x39 mm, okviri i način njihove deblokade su preuzeti sa AK serije, iz mnogo razloga. Konstruktor Majkl Mejer (po čijim inicijalima se firma i zove "M+M Industries"), u skladu sa svojim švajcarskim poreklom, dobro je znao da SIG 540, 550 i 551 predstavljaju varijaciju neprolaznog "kalaša".

Karakteristike

Šta po ceni od 1.500 dolara dobija kupac ove interesantne puške. Najpre, cev dužine 42 cm je u kategoriji "slobodno plutajuće" i zaštićena nitranjem. Ručica zatvarača može da se po želji korisnika premešta na levu ili desnu stranu, a kočnica je obostrana. Ističemo i regulator barutnih gasova sa više pozicija. Na gornjoj strani sanduka su celom dužinom postavljeni Picatinny šina i M-LOK podloga za nadogradnju korisnih pomagala. Naročito nam se dopao razbijač praska i plamena na ustima cevi, koji ima i ulogu kompenzatora trzaja. Usled svega nabrojanog, balans puške je neuporedivo bolji od standardne vojničke puške AK sistema, pa u rukama M10X deluje kao da je ukupna masa manja od 3,85 kg (bez okvira) koliko pokazuje na vagi.

Pročitajte još: "DOGOVORENO ORUŽJE": Nova ruska puška izazvala veliko interesovanje javnosti (FOTO)

Derivat kalaša

Zavirili smo u unutrašnjost oružja i opazili kako je pažljivo odabran dizajn zatvarača nalik onom na SIG Sauer puškama serije 540. To podrazumeva rotacioni zatvarač sa ejektorom čaura zasnovanim na potisnom klipu. S druge strane, treba obratiti pažnju kako je napušten dobro poznati sklop nosača zatvarača sa klipom, već su ti delovi sada odvojeni u dve posebne celine. Mala, ali i te kako bitna izmena u odnosu na AK i generalne uzore.

Vrhunski PPU metak
Kao iskreni ljubitelj i poštovalac proizvoda našeg "Prvog partizana" iz Užica, Oleg je isprobao M10X, PPU municijom sa PSP zrnom mase 123 grejna i rezultati su bili ispod 2 MOA, što je veoma dobro za komercijalni metak. Poređenja radi, identičan rezultat je dobijen sa znatno skupljom "Winchester" FMJ zrna iste mase.

Po meri civilnih korisnika

Tek na strelištu je američki novitet pokazao sve svoje kvalitete. Koristeći sedeći streljački stav i naslon, probranom takmičarskom municijom Hornady SST, Cor-Bon DPX ili Federal Premium Fusion, puneći ručno po jedan metak ili korišćenjem doboša sa jednorednim uvođenjem municije, naš test strelac Volk je uspevao da ostvari grupe pogodaka od 0,7 MOA. Naglašavamo da je ovo rezultat kada se koristi optički nišan.

Međutim, standardnom poluautomatskom paljbom i upotrebom uobičajenih AK okvira sa dvoredim rasporedom metaka, grupe su bile znatno šire. Tačnije, ostvareni su dva do tri puta lošiji rezultati od 1,5 do 2 MOA. Ponovo se iskazala poznata "boljka" da puške koje koriste takve okvire, slože pogotke u dve male grupe levo i desno od centra mete.  Testovi su nastavljeni jeftinom municijom sa čeličnom čaurom, rezultati su bili očekivani - grupe od 3 do 5 MOA.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas