· · Коментари: 0
НАОРУЖАЊЕ

Заводљиво лепа, црна и смртоносна: Промоција прототипа српске јуришне пушке "Морана"

Смртоносна црнка "Морана" - као створена за специјалце

Morana-4.jpg
морана Драган ШАПОНЈИЋ

Као основа за прераду послужила је цивилна, полуаутоматска верзија Застава АП М-70 у стандардном калибру 7,62x39 мм. Ипак, ова модификација није ограничена само на "Заставине" моделе, практично било који АК, без обзира на порекло, може бити доведен на овај ниво уз скрома улагања.

Прочитајте још:

Она је бледолика црнка са лицем ледене лепотице, оштрим канџама и вучијим зубима. Зима, смрт и тама су њени атрибути. Стари Словени су је поштовали као божанство и приносили су јој жртве да је умилостиве. Назвали су је Морана.  И заиста, легенда не греши - заводљиво је лепа, црна и смртоносна.

Представљање на стрелишту

Наш сусрет одиграо се на стрелишту Тамнава. Одазвали смо се на позив фирме "Реборн Армс д.о.о." из Лесковца. Повод је био неофицијелна презентација интересантне модификације оружја заснованог на платформи "калашњикова". Први модел настао на овај начин понео је име старословенске богиње смрти - "Морана". Ако нас питате, то је сасвим адекватан и добар избор.

Мали развојни тим из "Реборн Армс" чине људи који имају завидно искуство са АК системом. Основна идеја је да се по приступачној цени понуде ремонт и модернизација постојећег оружја које сакупља прашину у магацинима или је при крају ресурса у експлоатацији, и да се на тај начин доведе на виши употребни ниво.

- Први контакт са "мораном", иако тада још безименом, био је пре два-три месеца, када ме је један од конструктора позвао да погледам новонасталу пушку. Прво што ми је пало у очи је да својом силуетом више личи на СЦАР него на "калашњиков" - истиче искусни далекометни стрелац Ннослав Трифуновић.

Елегантна и лагана

Са масом која је за око килограм мања, скраћеним сандуком и промењеним облогама, баланс оружја је другачији, па се и понашање приликом употребе разликује од полазне конструкције.

Да би се добила оваква уштеда на маси, "Морана" је прошла озбиљну дијету. Сандук оружја израђен од квалитетног ваљаног челичног лима дебљине 1,5 мм у задњем скраћен је за скоро 50 мм. То је условило измене у систему повратне опруге којој је промењена вођица и додат ослонац (буфер) од композита. Уклоњен је носач предњег нишана, доња облога рукохвата и гасни цилиндар са својом облогом. То решење код нас је изазвало највише сумњичавости у погледу поузадности функције аутоматике.

Унапређена ергономија

Уместо дводелне дрвене облоге предњег рукохвата "Морана" је добила лагану, фиксну осмоугаону облогу од челичног лима на којој су читавом површином постављени отвори по "М-лоцк" стандарду. Тиме је добијена уштеда на маси али и знатно виткија силуета предњег дела који сада далеко боље лежи у рукама. Притом, на отворе се једноставно, завртњима постављају пикатини шине за монтажу, или се опрема монтира директно на облогу.

Са горње стране, од преклопног кундака, па до коморе за позајмицу гасова протеже се једноделни лимени поклопац сандука са пицатиннy шином по целој дужини. Између облоге и поклопца креће се гасни клип који се води по овим површинама. Једноставно, елегантно решење за које творци тврде да не нарушава легендарну поузданост АК платформе. Доказ за то је скоро 3.000 испаљених метака без иједног застоја након што је пушка модификована у "Морану".

Позитивна "емшеснаестизација"
Распоред масе, позиција кундака и још неколико детаља су допринели да Морана уопште не личи на "калаш" када се стави у згиб рамена. И, наравно на ватреној линији се само потврдио овај првобитни став. На гађању сам имао утисак да је у питању неко сасвим друго оружје, а не Заставина М-70, тачније, њена цивилна НПАП верзија.

Уз "Морану" долазе лагани, полимерски оквири капацитета 20 и 30 метака. Наравно, могуће је користити стандардне металне за М-70. Ипак мени се посебно допада верзија са 20 метака.

Одличне карактеристике

"Морана" није само лакша већ има и другачији баланс тј. распоред масе која је концентрисана у средини, мало испред зоне окидача. То допушта брже покрете код промене нишанске тачке и мање оптерећује испружену леву руку при дужем ношењу оружја. Последица је спорије замарање и већа покретљивост стрелца. Полимерски кундак се налази у оси цеви, па је одскок при опаљењу значајно мањи тако да су присутни стрелци (са доста искуства) закључили да се не понаша као типичан "калаш". Прецизност је наравно на нивоу изворне конструкције али лакоћа коришћења свакако утиче на ефикасност употребе.

Већина љубитеља оружја има сопствено виђење идеалне војничке пушке. Ипак, "Морана" то није, јер није тако ни замишљена. Представља интелигентну модификацију постојећег оружја којим се оно доводи на виши ниво ефикасности, тако да парира модернијим решењима. Притом је омогућено искоришћење ресурса у највећој мери уз минимум улагања. Цена наравно зависи од обима посла и количине оружја.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.