Oglas
· · Komentari: 0

AKO KORISTITE REĆ BEBO TUŽIĆE VAS NUĆI: Reper oštor osudio korišćenje ove reči u reklamama

Nući je odloučioi da se tuži

1717577759_nucci_voyage_11092023_0017.JPG
Photo:ATA /A.A
Oglas

Ako ubuduće budete koristili reč "bebo" u svrhu marketinga, rizikujete da dobijete tužbu od Igora Panića Nućija, trepera koji je pre četiri godine objavio pesmu pod tim nazivom. Ovo zvuči kao vic, ali nije. Panić je na svom Instagram profilu objavio fotografiju na kojoj se vidi reklama jednog lanca supermarketa na kojoj piše dijalog "gde si, bebi" i "evo stižem, bebo", a ispod toga je postavio objašnjenje.

- Supermarket piše mojim advokatima da nije koristio reč "bebo" u svojoj kampanji. Šta vi mislite - upitao je on svoje pratioce.

I zaista, Panić je u opisu postavio i odgovor nadležnih iz pomenutog lanca koji su njegovom advokatu napisali sledeće:

- Poštovani, ovim putem vam obaveštavamo da smo analizirali opomenu koju ste podneli u ime vašeg vlastodavca gospodina Igora Panića i da smatramo da je ista neosnovana. Objavama na društvenim mrežama koje ste naveli u opomeni nije korišćeno autorsko delo vašeg vlastodavca, te stoga nije ni došlo do povrede moralnih autorskih prava - stoji u odgovoru.

foto: printscreen/instagram-nucci ovde 

Nući ima pesmu pod nazivom "Bebo", objavljenu u junu 2020. Za one koji ne znaju, a među njima je sigurno Nući, reč beba ima zanimljivo poreklo.

- Spada među poznate reči slične ljudske topline kao mama, tata, teta, deda, baba. Sve su to reči dečjeg jezika koje su nastale udvajanjem prvog sloga reči, prve koje dete počinje da koristi, a koje su većinom onomatopejskog porekla. Smatra se da je pitanju glagol koji je ukazivao na prve dečje pokušaje govora. A taj glagol je sadržan u našem izrazu "ne zna ni da bekne" - objasnio je svojevremeno Jovan Ćirilov.

A kako je reč beba počela da se koristi i kad oslovljavamo odrasle osobe, takođe je objasnio pokojni dramaturg i pisac:

- Beba kod Anglosaksonaca je "baby", reč koju etimolozi tumače kao što smo maločas protumačili našu reč beba - onomatopejski. Najpre je nastala reč istog značenje "babe", negde krajem 14. veka, pa deminutiv "baby". Početkom 20. veka američki frajeri svoje devojke počinju da zovu "baby". Beba je kod nas ime od milja mnogih devojaka, otprilike ono što i reč seka, kako braća zovu svoje sestre.

Zaključak je da sve što je Ćirilov naveo u objašnjenju o poreklu reči beba datira od pre više stotina godina i nema nikave veze sa "autorskim delom" Igora Panića Nućija koje on želi da zaštiti.

 

Kurir 

Bonus video: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas