Teflon tiganj ne smete prati žicom, niti zelenim delom na sunđeru!
Kada nam jelo zagori, ne znamo šta ćemo pre, da li da pokušamo da ga "odlepimo" od dna posude, spasemo ukus jela ili da provetrimo ceo stan.
Pročitajte još: Oprezno: Koje namirnice su opasne posle isteka roka trajanja?
Na kraju na red dolazi najteži deo posla - čišćenja šerpe ili tiganja u kom smo spremali hranu. Naveli smo ove dve vrste posuđa, jer se sa njih najteže skidaju ostaci zagorelog jela, ali ništa nije nerešivo.
Malo vode, da pokrije dno i dosta soli...
Dobar način da lako očistite posuđe je da sipate vodu tek toliko da prekrije dno, pa u nju dodajte deblji sloj soli i promešajte. Stavite tiganj na najjaču temperaturu, da bi so i voda proključali, pa ostavite pet do deset minuta, u zavisnosti od stepena zaprljanosti posude. Zagoreli ostaci hrane potom će se sami lako odlepljivati od ivica.
Pročitajte još: Da li znate šta je MUF? Nije tašna!
Sličan efekat postići ćete ako u šerpu sipate malo soka od paradajza i soli, toliko da smesa bude gusta kao pasta, pa njome istrljate fleke i ostavite tako da deluje 10-ak minuta. Masnoće će se zatim potpuno razgraditi i posle toga operite šerpu na uobičajeni način.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU