Česta nedoumica prilikom kuvanja
So sigurno koristite u kuvanju, ali da li obraćate pažnju na to u kom trenutku pripreme hrane dodajete so jelu?
Ovo zavisi od toga šta tačno kuvate i koju vrstu soli koristite.
Meso se obično može začiniti dan pre nego što je spremno za kuvanje. To se zapravo i preporučuje. Što duže možete dati začinima da prođu kroz meso, to je bolje. Ako ne možete da začinite meso ceo dan pre nego što planirate da ga kuvate, imajte na umu da to uradite odmah na početku prirpeme.
Plodovi mora nisu kao meso. Previše je delikatno da bi se unapred solilo. Umesto toga, posolite morske plodove petnaestak minuta pre nego što ih kuvate.
Jaja se brže kuvaju ako ih posolite! U slučaju da pravite kajganu ili jaja na oko, začinite ih neposredno pre serviranja.
Povrće sadrži ugljeni hidrat koji se zove pektin, koji nije svarljiv u ljudskom digestivnom traktu. Ovaj pektin se može omekšati dodavanjem soli. Posolite povrće oko 10 do 15 minuta da sol prožme povrće, ali nemojte to činiti mnogo ranije od toga jer može postati gumeno ako se posoli prerano.
Ukoliko pripremate testeninu, savetuje se da vodu u kojoj se kuva posolite posle ključanja. Kada je u pitanju pirinač, on se prema savetima kuvara soli na početku kuvanja.
BONUS VIDEO