Kada je reč o ulju sve njegove vrste zahtevaju posebne uslove.
Svaka namirnica ima određena svojstva koja mogu da se promene ukoliko je ne držimo na pravom mestu. Često u brzini ne razmišljamo mnogo o tome, pa namirnice neodređeno odlažemo po kuhinji.
Pročitajte još: Ne znate kako da se otarasite KAMENCA i KREČA sa SLAVINE: Ovo je NAJJEDNOSTAVNIJI i NAJBRŽI način
Prvo i osnovno pravilo je da ni jedno ulje ne bi trebalo da se drži iznad šporeta jer je na tom mestu najviše izloženo toploti koja mu neće prijati.
Gde čuvati ulje?
Kuvar Brajan Malarki detaljno je obrazložio koje ulje na koji način treba da čuvamo.
Maslinovo ulje
Maslinovo ulje bi trebalo dobro da zatvorimo kako ne bi ulazio vazduh jer on može da pogorša kvalitetu. Idealna temperatura na kojoj bi trebalo da stoji je oko 18°C. Najbolje bi bilo da ga odložimo na hladnom i tamnom mestu. Primetili ste da se uglavnom nalazi u tamnozelenoj boci jer ova nijansa pomaže u filtriranju štetnih UV zraka, piše Real simple.
Pročitajte još: Naporne mrlje: Kako da najlakše očistimo STAKLO RERNE? (VIDEO)
Kokosovo ulje
Kokosovo ulje treba držazi posudi s hermetičkim poklopcem, a najbolje je da stoji u najhladnijem kuhinjskom ormariću gde nema svetla. Ovo ulje je otporno na oksidaciju jer je izuzetno bogato zasićenim masnoćama i stabilno, ali visoka temperatura i svetlo mu ne prijaju.
Druga biljna ulja treba možemo da čuvamo u frižideru do 6 meseci ili na hladnom i tamnom mestu do 2 godine. Dobro je i da stoje u plastičnim bocama.