Koji god recept da koristite, ovu grešku treba da izbegnete.
Ponekad i pored svih torti i kolača, rolata i kremova, najviše priželjkujemo "dobre, stare" palačinke.
Recept za dobro testo je vrlo jednostavan: jaja, brašno, mleko ili voda, malo soli i - spremno je za prženje. Naravno, mnoge domaćice će reći da je obavezna kisela voda ali, ruku na srce, palačinke mogu da ispadnu vrlo lepe i bez nje.
Pročitajte još: Kako sprečiti nadimanje? Tajna je u VRSTI PASULJA i načinu PRIPREME
Jedna od tajni veštih kuvarica je i da dodaju malo praška za pecivo, ali ni to nije obavezno. Ista je situacija i sa uljem - neke stavljaju ulje u testo, druge samo u tiganj, pomalo, pred svaku palačinku. Ali zašto nekad ne ispadnu žilave, kakve god da sastojke stavimo u testo?
Odgovor je prost, a malo njih ga zna - zato što ste previše dugo mutili testo!
Tako se najčešće prevare oni koji nemaju mnogo iskustva, pa veruju da treba uložiti što veći trud kako bi palačinke bile bolje.
Istina je, zapravo, da se dugim mućenjem razvija više glutena u testu i da zbog njega palačinke budu žilavije. Poenta je u nečem sasvim drugom - treba da ovlaš umutite viljuškom jaja sa malo soli, dodate mleko i onda brašno, pa izmešate samo toliko da ujednačite masu.
Ostavite je da kratko odstoji, pa onda dodajte vodu po želji i neće biti grudvica pa ni potrebe za dugim mućenjem. Kad ih ispržite, palačinke će biti meke "kao duša".
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU