Kako da dobijete prirodne boje za jaja?
Recept za prirodnu boju
Pomešajte 2 kašike sirćeta sa 250 ml vode.
Staviti da se kuva dok ne provri, a zatim dodati sastojke za prirodnu boju po izboru (lista sastojaka ispod) i pustiti da se krčka oko 30 minuta na slaboj vatri.
Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi. Procediti boju kako bi izvadili eventualne ostatke hrane.
Spustiti jaja u boju i ostaviti da se natapaju oko 30 minuta. Kada postignete željenu boju, izvadite jaja pomoću hvataljke.
Pročitajte još: Kako da uz pomoć papira obojite jaja? Dobićete čarobne šare, a postupak je jednostavan (VIDEO)
Prirodne boje za jaja
Crvena
U smesu odozgo ubaciti 4 šolje iseckane cvekle.
Narandžasta
Sipajte lukovinu. Za intenzivniju boju, ostaviti jaja da prenoće u ovoj boji.
Svetlo narandžasta
Zakuvajte 2 šolje vode. Dodajte 4 supene kašike mlevene paprike i sirćeta. Mešajte dok se ne sjedini. Dobijenu smesu sipajte u teglu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ubacite jaje u teglu i ostavite da se natapa bojom. Kada ste zadovoljni bojom, izvadite jaje kašikom sa rešetkom, isperite hladnom vodom i ostavite da se osuši.
Pročitajte još: Ofarbajte JAJA PIRINČEM! Ovo je jedan od najbržih načina bojenja vaskršnjih jaja! (VIDEO)
Žuta
U smesu iz recepta dodajte 3 supene kašike kurkume.
Svetlo plava
Dodajte 3 šoljice seckanog crvenog kupusa. Za intenzivniju boju, ostavite jaja da prenoće u boji.
Tamno plava
Dodajte 4 šolje borovnica.
Jarko crvena
Sipajte lukovinu od 6 većih crvenih lukova. U lonac dodajte 2 šolje vode i 3 kašike sirćeta. Smešu pustite da proključa i ostavite da se krčka još 15 minuta na slaboj vatri. Proceđenu tečnost sipajte u tegle i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kada ste zadovoljni bojom, izvadite jajae pomoću kašike sa rešetkom.
Pročitajte još: Kako da izbegnete pucanje uskršnjih jaja tokom kuvanja? Pročitajte nekoliko saveta koji će vas rešiti muka
Zelena
Stavite listove spanaća u lonac, dodajte 2 šolje hladne vode i 4 kašike sirćeta. Pustiti da proključa i ispratite uputstva odgore.
LJubičasta
Sipajte šolju crnog vina u teglu i ostavite jaje da se natapa. Izvaditi jaje sa rešetkastom kašikom.
Zagorela pomorandža
Prokuvajte vodu u džezvi za čaj. Sipajte u teglu sa 3 kesice crnog čaja i ostavite da pusti boju (oko 30 minuta). Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kada ste zadovoljni bojom, izvaditi jaje pomoću rešetkaste kašike.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU